Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Deze week ging een groot deel van het nieuws over discriminatie op de arbeidsmarkt. Overtuigende getuigenverklaringen en treurigmakende cijfers. We moeten weerstand bieden aan de ‘soort zoekt soort’ neiging.

Een aantal jaar geleden was ik HR-manager bij een snelgroeiende organisatie. Van 200 naar 400 werknemers in 2 jaar. Dat is lekker selecteren. We hadden daar de harde stelregel dat als een sollicitant leek op een medewerker die we op die afdeling al in dienst hadden, we deze niet selecteerden. We hadden er immers al ‘zo een’. Dat leverde een veelkleurige en nooit saaie organisatie op waarin mensen elkaar, doordat we zoveel verschillen hadden, heel goed konden zien. Juist door die verschillen krijgt een organisatie herkenbare karakters die opvallen ten opzichte van elkaar.

We hadden daar de harde stelregel dat als een sollicitant leek op een medewerker die we op die afdeling al in dienst hadden, we deze niet selecteerden. We hadden er immers al ‘zo een’.

In het nieuws gaat het over de belemmering van je buitenlands klinkende achternaam. Een slimmerd had er iets briljants op gevonden. Hij stuurde geen brieven maar filmpjes van zichzelf. Korte, scherpe pitches. Leverde een veel betere uitnodigingsscore op.

Eind juni organiseren we bij VistaNova een masterclass die hier precies bij aansluit: van Pitch tot Clip. Alles wat je moet weten om goeie filmpjes op te nemen voor een sollicitatie. Inclusief veel oefening en praktische tips. Met die kennis kun je coachees of collega’s echt op weg helpen naar een goede presentatie in beeld. Toen we deze masterclass samen met trainer Inge van Erkel bedachten, wisten we nog niet dat het ook tegen één van de grootste en meest pijnlijke consequenties van discriminatie op de arbeidsmarkt kan werken. En we weten nu dat dat eigenlijk het belangrijkste is.

Hans van Westen

Keuzestress – omgaan met dilemma’s

College Vista Nova: Keuzestress – omgaan met dilemma’s

Keuzestress is er in grote en kleine varianten. Heb je eigenlijk wel wat te kiezen of gaat het over meebewegen met wat er op je pad komt? Waarop baseer je je keuzes? Dit online college gaat in op deze essentiële vragen en spitsen toe op loopbaanvragen. Met welke beperkingen heb je te maken? En welke mogelijkheden zijn er?

Geweldloze communicatie

In het college Geweldloze Communicatie (G.C.) neemt Elly van Wageningen je mee in haar eigen reis met G.C. Ze geeft praktische voorbeelden en handvatten om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.