Heeft nu solliciteren zin?

Het viel me op dat het nog steeds goed lukt om een nieuwe baan te vinden. Ondanks de crisis. Natuurlijk blijft het – net als in hoogtijdagen – van belang om te weten wat je zoekt, flexibel te zijn en gewoon heel goed te zijn in sollicitatiegedrag. Het lukt dan beter dan we zouden verwachten in deze tijd. Ik heb wat rondgevraagd bij collega’s en we komen tot dezelfde conclusie: mits goed voorbereid, kunnen veel mensen nog steeds een nieuwe baan scoren. Hoe komt dat?

Er zijn allerlei individuele factoren die de kans op een succesvolle sollicitatie beïnvloeden. Die factoren variëren van de kwaliteit van hoe je jezelf presenteert, tot het track-record (het cv) wat je hebt opgebouwd. Er zijn ook macro-economische factoren in de markt aanwezig; de vraag naar arbeid, welke sectoren en beroepen schaarste kennen etc. En er is een belangrijke psychologische factor in de markt aanwezig: er wordt minder gesolliciteerd.

En er is een belangrijke psychologische factor in de markt aanwezig: er wordt minder gesolliciteerd.

De indruk leeft breed dat de mensen die redelijk goed denken te zitten, niet verder kijken op dit moment. Ze houden wat ze hebben. Gaan dus niet de arbeidsmarkt op. Die markt heeft normaal veel baat bij beweging. Maar door dat houden-wat-je-hebt-gedrag van veel mensen, is het aantal sollicitanten voor veel vacatures kleiner dan voordat we allemaal een beetje stil ging staan door de corona-maatregelen. Ik had die indruk dus niet alleen, ook veel collega loopbaandeskundigen herkennen dit.

Het zal vast niet voor iedereen gelden, maar een hoopvol bericht voor als je moet. Als altijd geldt: weet wat je zoekt, heb je zaakjes op orde en train jezelf. En bovenal: doe het. Zit niet stil. Beweeg. Met het goede verhaal en in de juiste hoekjes van de arbeidsmarkt, is vraag waar jij aan zou kunnen voldoen. Ondanks de crisis.

Hans van Westen

Leren solliciteren

College Vista Nova: Leren solliciteren

Met een goed cv en dito brief maak je veel meer kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Maar, hoe maak je dan een goed cv? En een goede sollicitatiebrief? Wat moet er in staan? En wat juist niet? Hoe moeten die documenten eruit zien? In dit college leer je de kneepjes van het solliciteren.

Subsidieregelingen en status arbeidsmarkt

College Vista Nova: Subsidieregelingen en stand van zaken op de arbeidsmarkt

Er is best weer veel veranderd in alle subsidieregelingen rondom de corona-maatregelen. Daan de Vries praat je hierover bij. Denk aan de NOW, TOZO, TVL en uitstel Belastingdienst.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.