Heeft nu solliciteren zin?

Het viel me op dat het nog steeds goed lukt om een nieuwe baan te vinden. Ondanks de crisis. Natuurlijk blijft het – net als in hoogtijdagen – van belang om te weten wat je zoekt, flexibel te zijn en gewoon heel goed te zijn in sollicitatiegedrag. Het lukt dan beter dan we zouden verwachten in deze tijd. Ik heb wat rondgevraagd bij collega’s en we komen tot dezelfde conclusie: mits goed voorbereid, kunnen veel mensen nog steeds een nieuwe baan scoren. Hoe komt dat?

Er zijn allerlei individuele factoren die de kans op een succesvolle sollicitatie beïnvloeden. Die factoren variëren van de kwaliteit van hoe je jezelf presenteert, tot het track-record (het cv) wat je hebt opgebouwd. Er zijn ook macro-economische factoren in de markt aanwezig; de vraag naar arbeid, welke sectoren en beroepen schaarste kennen etc. En er is een belangrijke psychologische factor in de markt aanwezig: er wordt minder gesolliciteerd.

En er is een belangrijke psychologische factor in de markt aanwezig: er wordt minder gesolliciteerd.

De indruk leeft breed dat de mensen die redelijk goed denken te zitten, niet verder kijken op dit moment. Ze houden wat ze hebben. Gaan dus niet de arbeidsmarkt op. Die markt heeft normaal veel baat bij beweging. Maar door dat houden-wat-je-hebt-gedrag van veel mensen, is het aantal sollicitanten voor veel vacatures kleiner dan voordat we allemaal een beetje stil ging staan door de corona-maatregelen. Ik had die indruk dus niet alleen, ook veel collega loopbaandeskundigen herkennen dit.

Het zal vast niet voor iedereen gelden, maar een hoopvol bericht voor als je moet. Als altijd geldt: weet wat je zoekt, heb je zaakjes op orde en train jezelf. En bovenal: doe het. Zit niet stil. Beweeg. Met het goede verhaal en in de juiste hoekjes van de arbeidsmarkt, is vraag waar jij aan zou kunnen voldoen. Ondanks de crisis.

Hans van Westen

Gesubsidieerd loopbaanadvies

College Vista Nova: Gesubsidieerd loopbaanadvies

We denken dat het cruciaal is dat veel mensen gebruik maken van de regeling, en daar hun voordeel mee doen. Daar worden werknemers gelukkiger en succesvoller van, en het bereidt ze voor op noodzakelijke stappen. Het is een handige aanpak van Minister Koolmees, omdat hierdoor een verandering in de aanbodkant van de arbeidsmarkt in gang wordt gezet.

Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek?

College Vista Nova: Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek?

In dit college nemen we je mee naar het sollicitatiegesprek. Hoe maak je het gesprek succesvol? En wat moet je nu juist niet doen? Een college voor iedereen die momenteel aan het solliciteren is of binnenkort moet gaan solliciteren.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.