Nederland stort zich massaal op gesubsidieerd loopbaanadvies. Althans, in het loopbaanwereldje zie je dat veel vakgenoten zich hierop profileren. Maar voor wie het gemist heeft; een kleine update.
De minister heeft zich voorgenomen een regeling in te stellen waarbij alle werknemers de mogelijkheid krijgen professioneel loopbaanadvies in te winnen. Dat advies moet qua inhoud voldoen aan een aantal criteria. Denk aan het maken van een situatieschets, het ontwikkelen van een persoonsprofiel, toekomst oriëntatie en advisering op een aantal gebieden. De verwachting is dat mensen, als zij op deze manier nadenken over hun loopbaan, verstandige(re) stappen zetten op weg naar andere sectoren of bijvoorbeeld scholing.
Het is een handige aanpak van Minister Koolmees, omdat hierdoor een verandering in de aanbodkant van de arbeidsmarkt in gang wordt gezet.
Wij vinden dat interessant. En als Vista Nova willen we daar een belangrijke bijdrage aan leveren. We denken dat het cruciaal is dat veel mensen gebruik maken van de regeling, en daar hun voordeel mee doen. Daar worden werknemers gelukkiger en succesvoller van, en het bereidt ze voor op noodzakelijke stappen. Het is een handige aanpak van Minister Koolmees, omdat hierdoor een verandering in de aanbodkant van de arbeidsmarkt in gang wordt gezet.
Op vrijdag 7 augustus gaan we het tijdens ons online college over dit gesubsidieerd loopbaanadvies hebben. Een gratis college waarin we je als werknemer, loopbaanadviseur of P&O-er precies uitleggen hoe de regeling in elkaar zit, en hoe je er maximaal profijt van kunt hebben. Wil je meedoen? Geef je dan op via deze link. Je krijgt een reminder, en als je niet live kunt deelnemen krijg je een link naar de online versie van het college.
Maar dit is een column. En daarin permitteer ik me om ook wat mening te geven. En beste lezers, die gaat over de andere kant op de arbeidsmarkt. Natuurlijk kunnen we via loopbaanadvies mensen de goede kant op helpen – goed als in “er is vraag naar en het past bij je”. Maar zonder een goed ontwikkelde vraagkant van de markt lost dat niet veel op. Een beter aanbod op de markt leidt nog niet tot veel nieuwe banen. Daarvoor is wat anders nodig. Omgaan met de crisismaatregelen dus. Anticiperen op van alles, en onszelf leren productief, actief, commercieel en dienstverlenend te blijven – ondanks de beperkingen. Of beter, met de beperkingen. Het zou fijn zijn als naast steunmaatregelen ook daadwerkelijk ruimte wordt geschapen voor doorondernemen. Dan heeft het aanbod op de arbeidsmarkt ook meer zicht op aanbod van banen.
Hans van Westen