De lockdown voorbij

We hebben het eerder meegemaakt: het einde van alle beperkende maatregelen. Ik herinner me twee keer. Wat we nog niet hebben meegemaakt, is dat het niet werd teruggedraaid na een paar weken.

Wij hebben genoeg meegedaan aan alle beperkingen van het moment. Binnen de regels hebben we geprobeerd een consistente lijn te hanteren. Daardoor zijn we bijna volledig in bedrijf gebleven, inclusief trainingsdagen en persoonlijk contact. En daarmee hebben we onszelf geleerd hoe om te gaan met zorgvuldige omgangsregels in het pand. Dat hebben we goed gedaan. Een compliment aan al onze deelnemers, kandidaten, coaches en docenten. 

Nu hebben we bij Vista Nova altijd een beetje het idee dat we het werkleven van onze deelnemers en hun coachees verbeteren. Hoe aardig zou het zijn om ook in het omgaan met de drukte op de werkvloer – en daarmee gepaard gaande toekomstige gezondheidsrisico’s – een stap de goede kant op te maken. Hierbij een paar aanbevelingen.

Terug naar kantoor
De matige thuiswerkplek is op termijn onhoudbaar, omdat deze of niet goed arboproof is te maken of omdat het slecht past in onze huizen. Daarnaast kun je erop wachten dat werknemers vergoeding willen die conform de kosten is. En dat gaan werkgevers niet graag betalen.

Flexibilisering van werktijden
De standaard kantoortijd is vaak ongeveer gelijk aan de standaard werkweek. Dat hoeft niet. Het leven van mensen is qua planning al ingewikkeld genoeg, dus waarom niet 50 of 60 uur open? Zodat mensen hun werktijd flexibeler in kunnen delen en panden en (OV-)wegen efficiënter gebruikt kunnen worden.

De aan/uit schakelaar bedienen
Thuiswerk – en hybridewerk – lenen zich voor altijd bezig zijn. Dat is niet goed voor je. Het is van belang bewust op en af te schakelen. En dat ook te respecteren van elkaar.

Sturen op bijdrage
Traditioneel wordt vaak de aanwezigheid van mensen als beloningswaardig gezien (ja klopt, je moet wel bezig zijn dan). Dat kan anders. Door ontkoppeling van werktijden, locatie en aanwezigheid zijn we uitgenodigd te kijken naar bijdrage en impact. 

Als we zo kijken naar ons werk, wordt het voor veel mensen beter in te passen in hun leven. En ook nog gezonder. Actueel voordeel: bij een volgende pandemie hebben we veel meer regelmogelijkheden om onszelf daarop tijdelijk aan te passen. 

Al met al interessante materie met veel mogelijkheden om opnieuw over de vormgeving van het werkleven na te denken. Laten we dat doen.

Hans van Westen

Weer werken – een nieuwe baan op eigen kracht!

College Vista Nova: Weer werken – een nieuwe baan op eigen kracht!

Stel dat je je baan kwijt bent of raakt en je moet wat anders. Hoe pak je dat aan als je geen loopbaancoach hebt die je helpt alle stappen te zetten om te zorgen dat het weer goed komt? In dit college delen we de best practices van Gradus Groep en Vista Nova. Speciaal voor jou. Om je op weg te helpen naar een nieuwe baan, zonder hulp.

Loopbaanadviseur: (post-)HBO en/of academisch?

Wat maakt een loopbaanprofessional tot een goede? Wat moet je kunnen en weten? Wie moet je zijn om dit werk te kunnen doen? Welke opleiding of training is nodig?

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.