De reis van ego via ziel naar verantwoordelijkheid

Donderdag 1 september. Ontketen jezelf. Annemarie van Luttikhuizen • psycholoog, secure base coach, schrijfster en spreker • schreef dit boek 4 jaar geleden alweer. Toen zag ze het als haar levenswerk en dacht ze dat alles anders zou worden na het uitbrengen van haar boek. Nu – 4 jaar later – blijkt het allemaal anders gelopen en was het een stap op haar weg.  Ze nam ons mee op reis door de 5 elementen naar een betekenisvol verhaal.

Ook deze avond was de zomer uitbundig aanwezig. Vanaf 16.30 uur druppelden de geïnteresseerden binnen. En ook nu werd er – met drankjes en hapjes – direct enthousiast ge-net-werkt. Om 5 uur verzorgde Hans van Westen de aftrap.

Het verhaal van Annemarie van deze avond begint bij haar boek Ontketen jezelf. Hoe ze had verwacht en gehoopt dat het uitkomen van het boek voor haar rust zou brengen, maar hoe het feitelijk een leegte achterliet. Het verhaal was nog niet klaar. Vervolgens neemt ze ons mee door de 5 elementen naar een betekenisvol verhaal. Doorspekt met persoonlijke, leuke en pakkende praktijkvoorbeelden.

De 5 opeenvolgende elementen in een notendop
Psychologische behoeften • Annemarie werkt als metafoor met een set paarden die ieder voor een specifieke behoefte staan. Behoeftes die ieder mens bij geboorte meekrijgt. Die in je leven kunnen veranderen in intensiteit en belangrijkheid bijvoorbeeld, maar je ‘span’ zal niet wijzigen. We werden uitgedaagd na te denken over ons voorkeurspaard en in hoeverre dit paard een rol speelt in ons huidige werk. Dat bleek helaas niet voor iedereen het geval.

Waarden • In een team (werk, gezin etc) is het fijn een divers span paarden te hebben. Dat kan elkaar namelijk enorm versterken. Het is dan overigens wel erg belangrijk dat binnen zo’n groep waarden gedeeld worden. Samen een gezin stichten, met vrienden op vakantie of vrienden die samen gaan ondernemen gaat niet altijd goed. En het probleem zit dan vaak in het niet delen van waarden. In werk kan dit tot een morele burn out leiden. Je hebt het gevoel dat je niet (meer) op je plek zit. Waarden kunnen veranderen. Van mensen en van organisaties. Daardoor kan – bijvoorbeeld na een reorganisatie – een mismatch ontstaan.

Familiesystemen • Ongeschreven regels die gelden binnen families. “Zo doen wij dit wel en zo doen we dit niet”. Vaak ontstaan in het verleden, door wat families hebben meegemaakt. Familiesystemen kunnen zowel positief als negatief zijn; het is de kunst deze te (h)erkennen en om te buigen tot een focus of een kracht. Hoe kun je dit gebruiken? Waar kun je op leunen? Familiesystemen zijn een nuttige bron van inspiratie.

Taal • Taal geeft oordeel. Taal is magisch. Dus gebruik het goed. Dit geldt zowel naar anderen toe als naar jezelf. Hoe vaak heb je je oordeel al gevormd over iemand, voordat je deze persoon echt kent? Of hoe vaak zeg je over jezelf iets – misschien wel als een lolletje – maar ga je je ernaar gedragen? Zo sterk is taal.

100% verantwoordelijkheid nemen • Dit is niet makkelijk. Want als je 100% verantwoordelijkheid neemt, kun je er ook op afgerekend worden. Denk aan voetbalcoaches of CEO’s die weg moeten. We straffen mensen graag af als ze deze verantwoordelijkheid nemen en het niet feilloos gaat. Maar je mag toch leren? En je leert van je fouten. Al is dit niet altijd en overal even makkelijk.

Brain food en finger food
Met veel stof tot nadenken en gesprek werd het buffet geopend. Ook nu weer verspreidde de aanwezigen zich – met hun bordjes en drankjes – over enkele tafels. Er ontstonden goede gesprekken. Ook de heerlijke zwoele zomerse avond was in ons voordeel. 

Vista Nova organiseert regelmatig Masterclasses met Annemarie. Deze zijn via Vista Nova ook In Company in te zetten.

Het Paardenkrachtspel is gratis te bestellen via https://www.labelsvanliefde.nl/paardenkracht-spel/

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.