Niets om je voor te schamen

Dinsdag 23 augustus verzorgde Aukje Nauta de zomerlezing Nooit meer doen alsof, naar haar gelijknamige boek. Het werd een inspirerende avond, met nieuwe inzichten, goede gesprekken, heerlijk fingerfood in een zwoele zomerse ambiance. Dat smaakt naar meer. Dus kregen alle deelnemers het boek cadeau.

Aukje is psycholoog, bijzonder hoogleraar, organisatieadviseur en voormalig kroonlid van de SER. In haar boek schrijft ze vrijuit over zichzelf, met hilarische en persoonlijke onthullingen uit haar leven en carrière. Ook dinsdagavond kregen we hiervan diverse voorbeelden.

Tijdens de inloop vonden de eerste gesprekken al plaats. Mensen die elkaar na de zomer weer terugzagen of die kennis met elkaar maakten. De sfeer was meteen ontspannen. Om 17 uur sharp heette Hans van Westen alle aanwezigen welkom en gaf hij het woord aan Aukje. Vol vuur en met de nodige dosis humor besprak zij alle facetten van schaamte. Hoe het mensen en organisaties belemmert waardoor veel onbesproken blijft. En als je schaamte weet te gebruiken hoe het juist een voedingsbron is – of kan zijn – om beter te worden. Aukje haalde het Gallup-onderzoek aan waaruit blijkt dat mensen zich weinig betrokken voelen bij hun werkgever en hun organisatie. Als belangrijkste verklaring gaf zij dat te veel onbesproken blijft. Vooral de zaken waarvoor mensen zich kunnen schamen. Waar schaamte over iets er niet gewoon kan zijn en belemmert, ontstaat onwaarheid en onwaarachtigheid. Zo ontstaan grote en kleine leugens (om bestwil noemen we dat dan).

Imposter syndroom
Wist je dat de angst om door de mand te vallen op je werk – straks komen ze erachter dat ik dit helemaal niet kan – een naam heeft? Het imposter syndroom. Dat kan best verlammend werken. Je durft daardoor misschien belangrijke vragen niet te stellen, omdat je je schaamt dat je dit niet weet. Of omdat je bang bent voor het antwoord bijvoorbeeld. Wanneer je op je werk te veel moet doen alsof, ontstaat het gevaar op geestelijke uitputting. 

Macht, afhankelijkheid en hiërarchie wakkeren een schaamtecultuur aan. Op de werkvloer worden te weinig openhartige gesprekken gevoerd, vaak ingegeven door schaamte of angst, waardoor hulpvragen onvoldoende worden gesteld. In tweetallen werden we uitgenodigd een hulpvraag aan elkaar te stellen en de ander hierbij proberen te helpen. Een beetje onwennig gingen we aan de slag. Achteraf gaf ieder aan dat ze het eerst wel spannend vonden, maar fijne feedback kregen. Ook de ‘helpers’ voelden zich fijn een bruikbaar advies te hebben kunnen geven; Helpers High. Gelukkig worden van elkaar helpen.

Schaamte omdenken
Schaamte belemmert als je er niets mee doet. Dat is zonde. En het kan echt anders. Beter.
In 3 stappen kun je van je schaamte je kracht maken. Stap 1: erken je schaamte. Stap 2: Denk je schaamte om; wat wil je veranderen? Stap 3: Stop met doen alsof en word de leukste versie van jezelf.

Aukje stelt dat het feit dat je je ergens voor schaamt, betekent dat je een beter mens durft te zijn. Wat weer betekent dat je hiermee aan de slag kunt. 
Een mooi voorbeeld van Aukje: een chauffeur die al jaren bij zijn werkgever werkt, wordt geconfronteerd met de vooruitgang van een computer in zijn vrachtwagen. Hij is fel tegenstander. Hij kan niet lezen en schrijven. Zijn werkgever weet dit niet en hij schaamt zich hiervoor. Uiteindelijk heeft hij dit toch verteld. Hij is weer naar school gegaan. Hij heeft zijn schaamte erkend, wilde hier wat aan doen. En nu is hij – naast chauffeur – ambassadeur voor de Stichting Lezen en Schrijven.

Na de lezing van Aukje, verdeelde de groep zich aan 3 tafels. Heerlijk buiten, voorzien van fingerfood en een drankje. 3 sets stellingen werden over de tafels verdeeld. Wat een leuke gesprekken leverde dit op! Persoonlijk, openhartig, verrassend, vrolijk. 

Het was weer een fijne avond met mooie gesprekken. 

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.