40.000 brieven

Eén van de aardigste momenten in het verhaal van Barack Obama is als hij vertelt over zijn werkdag tijdens zijn presidentschap. Dus de gewone dag op kantoor in the White house. Op tijd beginnen, vergaderen in allerlei vormen en aan het einde van de middag eten met het gezin. Voorlezen bij het naar bed gaan aan zijn dochters. Daarna begon hij aan z’n huiswerk: 3-4 uur per avond. De praktijk is vast niet zo stabiel als deze beschrijving suggereert, maar je hebt het plaatje.

Om zichzelf goed te houden en niet geïsoleerd te raken

Dit verhaal was het begin van het antwoord op de vraag hoe hij zichzelf goed hield. Hoe hij enigszins normaal kon blijven, met beide benen op de grond. Het vervolg van het verhaal ging over de brieven. 40.000 gemiddeld per dag. Van mensen over de hele wereld. Mensen die hun mening wilden geven, zorgen uitten, vast ook veel schelden en kritiek. Obama haalde er dagelijks random tien brieven uit om te lezen voor het afsluiten van de dag. Op die manier bleef hij zichzelf voeden met informatie uit het leven van gewone mensen, uit America en de rest van de wereld. Niet om iets direct voor de briefschrijver op te lossen, maar om zichzelf goed te houden, niet te geïsoleerd te raken of de dagelijkse realiteit te verliezen. Ik vind het een ontnuchterd simpel en doeltreffend plaatje.

Hoe hou je jezelf goed? Wat kun je doen wat past bij je werkleven en je leefritme? Obama doet dat met brieven en een ongetwijfeld imposante staf om hem heen. Wij doen dat met onze podcastserie Hartwerk, met echte verhalen van mensen over hun loopbanen, de keuzes en moeilijkheden die zich voor hebben gedaan en hun ambities. Te beluisteren op alle grote platforms.

Daar gaat het om: jezelf steeds ’n beetje beter maken

We doen dat ook door loopbaancoaches en HRM-ers state-of-the-art kennis en vaardigheden aan te bieden in de vorm van scholingsprogramma’s en masterclasses. Als jij zelf dan af en toe een goed boek leest en relevante sites volgt, zul je merken dat je met plezier steeds beter wordt. En daar gaat het om. Jezelf steeds ’n beetje beter maken. Zonder permanente educatie in allerlei vormen gaat dat echt niet meer.

Hans van Westen

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.