Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur
4 sterren - gebaseerd op 10 reacties

Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur

praktijkgerichte coachopleiding


Opleiding Loopbaanadviseur, loopbaancoach

Na de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur heb je de meest gedegen opleiding tot loopbaancoach afgerond. Je bent een professionele loopbaanadviseur en vooral loopbaancoach. Je leert de methodiek van het Koersonderzoek en je bent in staat om zelf het belangrijkste instrument te zijn in je loopbaancoaching. Maar je bent ook een levenscoach: het ontdekken van de persoonlijke levensmissie van je cliënt gaat altijd vooraf aan het vormgeven van die missie in zijn of haar loopbaan. Op die manier coach je cliënten naar het meest vitaliserende loopbaanperspectief. Om dit te bereiken is er in de opleiding ruimschoots aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. De opleiding kenmerkt zich door intensieve persoonlijke begeleiding. Je kunt er direct mee aan de slag in de praktijk. De opleiding wordt gedragen door gespecialiseerde docenten en supervisoren en is al twintig jaar succesvol in de praktijk. Meld je hier aan voor de informatiebijeenkomst.

Goede opbouw van binnen naar buiten. Alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

4 van 5 sterren
Myra Stuijts  (45 jaar)
Loopbaancoach en HR Business Partner
myHR/MATCH
De opleiding staat garant voor een mooi, spannend, inspirerend en intensief traject waarbij ik veel heb geleerd over mezelf, mijn kwaliteiten als coach/adviseur en mijn persoonlijk leiderschap. Ik koos bewust voor deze opleiding vanwege het persoonlijke karakter en de methode Hoogendijk. Nog steeds verwonder ik me iedere keer weer over het positieve effect van deze boeiende methodiek. Theorie en praktijk wisselen elkaar af in de lessen, aangevuld met praktijkcases van professionele docenten. De begeleiding van mijn supervisor en de intervisie momenten met mijn groep medestudenten vond ik zeer positief. Inmiddels coach ik op interim basis bij diverse bedrijven.
april 2017
4 van 5 sterren
Ronald†Smulders  (47 jaar)
Loopbaancoach
HRM Consultants
Door deze opleiding, waarin heel veel aandacht en tijd is voor zelfreflectie, sta ik steviger. Ik ben overtuigd van mijn talenten, waardoor ik weet en voel dat ik mensen echt kan helpen met de loopbaanvraag/persoonlijke ontwikkelingsvraag. De opleiding heeft bijgedragen aan mijn stevigheid. Ik had deze opleiding nooit willen missen. Wat een meerwaarde voor mij en dus voor mijn leven!

juli 2016
5 van 5 sterren
Michiel†Veuger  (43 jaar)
Loopbaancoach
Michiel Veuger Loopbaancoaching
De 1-jarige opleiding voor Loopbaancoach bij Vista Nova heeft voor mij als effect gehad dat ik na de opleiding direct actief kon zijn als loopbaancoach! Dat kon, omdat ik de opgedane interessante kennis al tijdens de opleiding meteen kon toepassen op proefcliŽnten. Zeer waardevolle theorie heb ik geleerd over de rol van de levensgeschiedenis van mensen, de kernkwaliteiten van mensen, het uitvinden waar mensen energie en zingeving van krijgen, het samen wegwerken van mogelijke blokkades bij mensen, het door zelfsturing van de mensen bepalen van het aantrekkelijkste loopbaanpad met als laatste belangrijke onderdeel het samen kijken naar hoe zet ik me in de markt en wat wordt het actieplan.
Deze opleiding mag je eigenlijk niet missen als professional, die graag wil werken als loopbaancoach of meer willen weten over loopbaancoaching, omdat het een belangrijk onderdeel van je functie wordt. De reden daarvan is dat de methode Hoogendijk nog steeds een begrip is in loopbaancoachland, omdat het een heldere concrete structuur biedt waarmee je iemand op een energiegevende manier mee kan nemen in een traject wat leidt tot een nieuw loopbaanperspectief!

november 2015
5 van 5 sterren
Petra†Vos  (40 jaar)
HR Adviseur
HAN
De opleiding voldeed geheel aan mijn verwachtingen. Een goede combinatie van inspirerende trainers, diversiteit, theorie en praktijk en bovenal het stukje spiritualiteit in de opleiding. Er was veel ruimte voor Eigen inbreng en Eigen ontwikkeling. In de dagelijkse praktijk neem ik zowel persoonlijk als in mijn werkomgeving de inzichten mee die ik heb opgedaan. Het belangrijkste hieruit is mijzelf kunnen en durven inzetten als autonoom instrument. Dat wat ik voel en denk ten gehore te brengen, en het daar over kunnen hebben samen met de ander. Zonder te denken, wat vindt de ander ervan. Dat geeft mooie gesprekken en verbinding.
Aan alle medewerkers van Vista Nova wil ik dan ook nog mijn dank uitspreken voor het mooie jaar!

september 2015
4 van 5 sterren
Ingrid†Fijnheer
Loopbaanadviseur en trainer
KLM
Mooie opleiding. Door de samenhang van het programma en de persoonlijke benadering was ik na afronding van de opleiding in staat om zelfstandig en met vertrouwen als loopbaancoach te werken.
september 2015
5 van 5 sterren
Johanna†Sinnema  (49 jaar)
Loopbaanbegeleider
Gemeente Arnhem
Het effect van de opleiding is dat het mij sterker en zekerder heeft gemaakt. Ik was al enige tijd bezig al loopbaanbegeleider. Ik heb geleerd hoe ik gemakkelijk kan schakelen met en tussen alle ingrediŽnten uit het koersonderzoek en mijn eigen tools.
september 2015
4 van 5 sterren
Francien†Weidema  (48 jaar)
Mobiliteitsadviseur
Nationale Nederlanden
Het effect van deze opleiding is voor mij geweest dat ik verdere diepgang heb kunnen aanbrengen in mijn vak als Loopbaanadviseur/coach.
Gedurende een jaar werden we ondergedompeld in de kennis van professionele en praktijkgerichte docenten (allemaal zeer ervaren vakgenoten). Daarnaast was er de holistische benadering van het vak en de daarbij aangeboden literatuur en lesstof.
Eťn en ander is gebaseerd op de methode, het Koersonderzoek van Adriaan Hoogendijk die je eerste zelf helemaal doorloopt en dus ervaart en vervolgens in praktjk brengt gedurende de vele praktijkgerichte opdrachten in combinatie met de trajecten met proefclienten.
Een professionele en complete opleiding vol diepgang die leidt tot grote persoonlijke ontwikkeling. Dit komt de clienten die je begeleidt zeker ten goede.

september 2015
4 van 5 sterren
Sylvia†van de†Wiel
trainer
Fontys Actief
Het mooie van deze opleiding vind ik, dat de diepgang rondom loopbaancoaching geborgd is. Er is volgens mij een verschil tussen loopbaan advisering en loopbaancoaching. Ik geloof dat coaching op de langere termijn mensen meer handvatten geeft om hun weg naar werk waar hun passie ligt te kunnen vinden. Vista Nova geeft daar uitdrukkelijk aandacht aan.
september 2015
5 van 5 sterren
Reinoud†ten Hove  (34 jaar)
Recruiter
Interpulse
Geweldige opleiding! Aanrader voor iedereen die op zoek is naar een serieuze vakopleiding op het gebied van loopbaancoaching.
mei 2015
5 van 5 sterren
Reinoud†ten Hove  (34 jaar)
Recruiter
Interpulse
Geweldige opleiding! Aanrader voor iedereen die op zoek is naar een serieuze vakopleiding op het gebied van loopbaancoaching.
mei 2015
 • je kiest voor het beroep van loopbaanadviseur
 • je bent geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en hebt hierin ook al stappen gezet
 • je wilt je ontwikkelen als coach
 • je bezit minimaal een HBO-diploma of aantoonbaar HBO-werk en denkniveau
 • je hebt minstens vijf jaar werkervaring en bent minimaal 27 jaar
 • VistaNova werkt in beginsel zonder vrijstellingen.

Bovenstaande zaken worden in een persoonlijk intakegesprek met je besproken. In dit gesprek gaan we met jou na of de opleiding aansluit bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit gesprek is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden.

 

Na afronding van deze opleiding ben je een professionele loopbaanadviseur. Je hebt een brede basis als coach verworven en je gespecialiseerd als loopbaandeskundige. Je bent in staat de methodiek van het Koersonderzoek uit te voeren met eigen cliënten. Maar je vakkennis gaat verder dan de diverse methodieken. Omdat in de opleiding professionele ontwikkeling steeds hand in hand gaat met jouw persoonlijke ontwikkeling is het resultaat van de opleiding ook dat je weet waar je staat als coach, met de persoonlijke en professionele kwaliteiten en uitdagingen die daarbij horen.

De Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur is sinds 1996 als registeropleiding erkend door de Stichting Post-HBO. Bij succesvolle afronding ontvang je een diploma van de Stichting Post-HBO en van VistaNova.

Daarnaast is de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur door de St!R erkend als praktijkgerichte coachopleiding. Gediplomeerden kunnen bij de St!R registratie als erkend coach aanvragen.

De Noloc geeft de opleiding 400 PE punten.

Onze raad van advies bewaakt de kwaliteit van de opleiding.

Na afronding van deze opleiding ben je een professionele loopbaanadviseur:

 • Je hebt een brede basis als coach verworven en je gespecialiseerd als loopbaandeskundige.
 • Je bent in staat de methodiek van het Koersonderzoek uit te voeren met eigen cliënten. 
 • Je weet waar je staat als coach, met de persoonlijke en professionele kwaliteiten die daarbij horen.
 • Je bent zelf het belangrijkste instrument in coaching.
 • Je ontwikkelt zelfsturing bij je cliënten.

 

 

De opleiding start 4 maal per jaar, deelname op hele dagen van 9:30 tot 17:00 uur.
De opleidingsdagen vinden plaats centraal in het land op een vaste dag in de week. Intervisie en supervisie vindt op zelf te bepalen locaties plaats.

De doorlooptijd van de opleiding is ongeveer een jaar en bestaat uit:

 • 12 dagen groepsbijeenkomst
 • minimaal 8 intervisiebijeenkomsten in kleinere groepjes
 • 6 individuele supervisiegesprekken met je persoonlijk supervisor
 • literatuurstudie
 • je stelt 3 dossiers samen over het eigen leerproces

Je raakt vertrouwd met het Koersonderzoek, methode Hoogendijk. Dit is een structuur voor de stappen in een loopbaanadviestraject. In het begin van de opleiding volg je zelf een verkort Koersonderzoek om bekend te raken met deze werkwijze. Daarna voer je 3 Koerstrajecten uit met proefcliënten.

Als je alle bovengenoemde onderdelen bij elkaar optelt kom je gemiddeld op een studiebelasting van circa 12 uur per week.

De opleiding wordt gegeven op HBO niveau.


De loopbaancoach is zelf zijn/haar beste instrument. Persoonlijke ontwikkeling staat dan ook aan de basis van de opleiding. De ontwikkeling vindt plaats door dat je zelf je eigen eerste proefcliënt bent. De methodiek van het Koersonderzoek doorloop je eerst zelf als je eigen proefcliënt, later in de opleiding oefen je nog met drie extra proefcliënten.

In je persoonlijke (en professionele) ontwikkeling word je tijdens de opleiding begeleid door een persoonlijke supervisor. De supervisor is een ervaren loopbaancoach waarmee je 6 gesprekken hebt over leerdoelen, reflectieverslagen en proefcliëntendossiers.

 

De opleiding kent een tiental docenten, loopbaancoaches, met elk hun eigen specialisatie. De opleidingsdagdelen worden dan ook steevast als zeer goed beoordeeld door de studenten. De inhoud van de opleidingsdagen wordt ondersteund door literatuurstudie en het maken van huiswerkopdrachten. In intervisiegroepen wordt de professionele (en vaak ook persoonlijke) ontwikkeling tussen studenten besproken. Ook de supervisor begeleidt de student in zijn/haar professionele ontwikkeling. Zowel de ontwikkeling op loopbaancompetenties als op het vlak van coachingscompetenties. De supervisor is een ervaren loopbaancoach waarmee je 6 gesprekken hebt over leerdoelen, reflectieverslagen en proefclientendossiers.

Het Koersonderzoek en Jobmarketing vormen de fundamenten van de opleiding volgens de methode Hoogendijk. Tijdens de opleiding wordt vier keer een Koersonderzoek uitgevoerd en twee keer Jobmarketing. Bij de eerste keer Koersonderszoek ben je zelf het onderwerp en vervolgens wordt het Koersonderzoek uitgevoerd bij een drietal proefcliënten. Jobmarketing wordt bij twee proefcliënten uitgevoerd.


 

 

1. 1 op de 3 erkende loopbaanadviseurs/loopbaancoaches heeft de Hoogendijk opleiding gevolgd

2. De opleiding behoort tot de top in de markt en bestaat al 25 jaar

3. De opleiding is een CPION erkende Post-HBO opleiding (inhoud en didactiek)

4. De opleiding is een St!R erkende coachingsopleiding (coachingscompetenties)

5. De intensieve persoonlijke begeleiding

6. De opleiding integreert persoonlijke en professionele ontwikkeling

7. Na diplomeren is de student klaar voor het vak

8. Naast opleidingsdagen is er individuele supervisie en groepsintervisie

9. Bij de opleiding zijn 7 gespecialiseerde docenten betrokken

10. Tijdens de opleiding wordt met 3 proefcliënten gewerkt

11. Deelname vindt plaats na een persoonlijk intakegesprek