Tjalda van den Esschert
Tjalda van den  Esschert

Na mijn opleiding Bedrijfs- en consumentenwetenschappen aan de Wageningen Universiteit ben ik via een onderzoeksproject in het vakgebied van arbeidsdeskundige gerold. Als arbeidsdeskundige adviseer ik werknemers en werkgevers op het gebied van ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en re-integratie.


In mijn werk heb ik te maken met het spanningsveld tussen wat iemand wil en de feitelijke situatie waar hij of zij voor staat. Betrokkenen hebben te maken met de complexe en snel veranderende wet- en regelgeving, maar vaak ook met andere factoren zoals problemen en rouw door verlies van gezondheid, (dreigend) verlies van werk, inkomensverlies, problemen in de arbeidsverhoudingen en/of arbeidsomstandigheden, privéfactoren, bedrijfskundige en bedrijfseconomische factoren en (bedrijfs)culturele factoren.


Het is voor mij steeds een uitdaging om betrokkenen te helpen hierin overzicht te krijgen en inzicht te krijgen in wat ‘moet' (vanuit wet- en regelgeving) en wat ‘kan' (arbeidsmogelijkheden, passend werk) en hen van daar uit te helpen zoeken naar oplossingen en het maken van keuzes.


Mijn begeleiding is er op gericht in iedere specifieke situatie de wederzijdse belangen van de werknemer en werkgever helder te krijgen en van daaruit gezamenlijk te zoeken naar de beste oplossing. Mijn ervaring is dat er dan vaak heel veel mogelijk is! Het geeft mij veel voldoening hieraan een bijdrage te kunnen leveren.


Re-integratiebegeleiding is ook een uitdagend werkgebied voor loopbaanadviseurs. Het vereist creativiteit en affiniteit met het werken met mensen die noodgedwongen een andere richting op moeten in hun carrière en daarnaast kennis en inzicht in de belangen en risico's die de wet en regelgeving met zich meebrengt. Dit komt aan bod in de module Invloed van wet- en regelgeving binnen de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur. Als docent wil ik graag een praktijkgerichte inkijk geven in dit werkgebied zodat de toekomstige loopbaanadviseurs zich er een beeld van kunnen vormen en zich bewust worden van de mogelijkheden en aandachtpunten.


Tjalda van den Esschert, arbeidsdeskundige bij Stiel Arbeidsdeskundig Advies


 


 

« Terug naar medewerkers