We gaan weer kiezen

Al vele jaren daalt het enthousiasme voor de politiek. De cijfers: nog geen 2% van de burgers is lid van een politieke partij. Hiervan is ongeveer 1/10 deel actief binnen de partij van keuze. Uit 0,2% van de bevolking rekruteren partijen dus alle gemeenteraadsleden en alle andere vormen en gremia van onze zo belangrijke democratie. 

Met stemmen gaat het beter, maar ook daar zie je veel mensen die niet meer meedoen. Met als excuus: de politiek of de overheid heeft het er zelf naar gemaakt.

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. In mijn gemeente profileren veel partijen zich graag met het woord leefbaar. Alles moet leefbaar gemaakt worden. En ik verzeker jullie, mijn stadje is bepaald niet onleefbaar. Nog leuker is het naar de boodschappen van de lokalen te kijken. Steevast betekent dat in mijn woonplaats lokaal afzetten tegen de landelijk bekende partijen. 

Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik het allemaal weinig uitnodigend vind. Misschien herkennen jullie dat. En dat is dus geen reden om niet te gaan stemmen in maart. Sterker, het is juist een reden om het te doen. Zet het in je agenda: 16 maart!

Het is fijn dat er ook mensen zijn die van betekenis willen zijn voor hun gemeenschap

En dan nu het bruggetje naar loopbaan. Er zijn dus maar weinig mensen die zich persoonlijk in kunnen of willen zetten voor democratische vertegenwoordiging. Het is fijn dat er ook mensen zijn die dat wel willen doen. Die van betekenis willen zijn voor hun gemeenschap. Die een ideaal nastreven of zich thuis voelen bij hun partij. Dat levert ze ook wat op. Impact, zichtbaarheid, meedoen, meer weten, gelijk krijgen, dat soort dingen. Met een beetje goede wil zou je kunnen zeggen dat dat ook de bedoeling is van werken; er toe doen. Goed om dat te honoreren met een stem.

Hans van Westen

Nieuw leiderschap & HRM

Nieuw leiderschap: een steeds vaker gehoorde term, meestal in combinatie met Nieuw Organiseren. Wat is Nieuw Leiderschap en welke kenmerken heeft het? Wat zijn goede vragen voor een (top)leider om zichzelf te stellen en hoe geef je er handen en voeten aan, als leider? Wat heeft de beweging naar Nieuw Leiderschap nodig en wat vraagt dit van jou in relatie tot bestaande HR-beleidskaders, -instrumenten en praktijk? De antwoorden op deze vragen en meer komen aan bod in dit college.

Subsidieregelingen en status arbeidsmarkt

College Vista Nova: Subsidieregelingen en stand van zaken op de arbeidsmarkt

Er is best weer veel veranderd in alle subsidieregelingen rondom de corona-maatregelen. Daan de Vries praat je hierover bij. Denk aan de NOW, TOZO, TVL en uitstel Belastingdienst.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.