Koersonderzoek bood de kapstok die ik zocht

In gesprek met Edith Houben

Na een burn-out op haar 28e, een carrière als leidinggevende en een opleiding tot tuin- en landschapsarchitect kwam Edith Houben uit bij de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur. Daar vulde ze haar rugzak met praktische tools en kreeg ze vertrouwen in haar rol als loopbaanadviseur.

Edith, hoe is loopbaancoaching op jouw pad gekomen?
‘Op mijn 28e kreeg ik een burn-out. Ik was constant bezig met het voldoen aan de verwachtingen van anderen en bewijzen dat ik goed genoeg was. Tijdens mijn toenmalige functie bij de Rabobank merkte ik dat ik energie kreeg van gesprekken met cliënten. Als ik daarna weer achter mijn computer kroop om met cijfers aan de slag te gaan, liep ik leeg. Tijdens een loopbaantraject ontdekte ik hoe gaaf ik loopbaancoaching vond. Ik dacht na over een carrière als leidinggevende, HR- of loopbaanadviseur. Eenmaal aan de slag als leidinggevende merkte ik dat ik mensen niet kon helpen zoals ik dat zou willen. Ik vond een baan als opleidingscoördinator en adviseur bij een zorgverzekeraar. Dat vond ik leuk, maar ik wilde iets creatiefs doen en zocht meer diepgang.

Op mijn 39ste  zaten mijn kinderen op de basisschool, en voelde ik me onvoldoende uitgedaagd in mijn kwaliteiten. Wat ging ik doen met mijn loopbaan? Ik twijfelde tussen tuinarchitectuur en loopbaancoaching. Vanwege mijn liefde voor planten, bomen en tuinen ging ik voor een opleiding tot tuinarchitect. Maar na een tijdje kwam ik erachter dat ik het inrichten van tuinen eigenlijk te saai vond. Hoeveel liefde ik er ook voor had, ik hoefde er niet mijn beroep van te maken. Tuinen zijn mijn passie, mensen mijn uitdaging. Ik stopte met de opleiding en schreef me in voor de opleiding bij Vista Nova. De juiste keuze!’

Tijdens de Beroepsopleiding bood het Koersonderzoek de kapstok die ik zocht.

Waarom was de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur bij Vista Nova de juiste keuze?
 ‘Ik wilde een vak leren, en mijn gereedschapskist vullen met praktische tools. Ik had al diverse coachopleidingen gevolgd, maar voelde me nog niet stevig genoeg als coach. Tijdens de Beroepsopleiding bood het Koersonderzoek de kapstok die ik zocht. Ik vond het prettig om te leren hoe ik een traject van a tot z inrichtte. Ook leerde ik op mijn gevoel en intuïtie vertrouwen, die ik nodig had om af te stemmen op cliënten. De proefcliënten maakten dat ik steeds meer vertrouwen in mezelf en in mijn nieuwe rol kreeg. De opleiding hielp me om te gaan staan als loopbaanadviseur. Het sparren, delen en oefenen met medestudenten vond ik bovendien ontzettend waardevol.’

Je schrijft op je website dat je al je hele leven geïnteresseerd bent in waarom mensen doen wat ze doen, wat hen motiveert en inspireert. Waar komt die fascinatie vandaan?
‘Als ik in een restaurant zit, vraag ik me af: hoe werkt het hier? Hoe komt het dat ik hier een goed gevoel heb en ergens anders niet? Als klein kind was ik al ontzettend bezig met de mensen om me heen. Dat ik zo openstond en me probeerde aan te passen, was ook de reden dat ik burn-out raakte. Tijdens mijn herstel ontdekte ik dat ik zelf controle had over wat ik wel en niet binnen liet komen. Een inzicht dat mijn wereld op z’n kop zette! Die thema’s vind ik nog steeds ontzettend interessant, maar dan gerelateerd aan het regie nemen over je eigen loopbaan.’

Wat is je eeuwige honger? Wat boeit je? Je werk moet je blijven uitdagen.

Je zegt dat je weet hoe belangrijk het is om op de juiste werkplek terecht te komen. Waarom vind je dat belangrijk?
‘Als je bevraagd wordt op je talent gaat de energie stromen. Vraag het jezelf maar eens af: wanneer heb je lekker gewerkt? Als je wordt bevraagd op jouw energie, nut en talent. Dan ontstaat een positieve energie en flow. Je werk gaat dan vanzelf. Als je bevraagd wordt op wat aangeleerd gedrag is, gaat dat je megaveel energie kosten. Het komt namelijk niet vanuit jezelf. Wat helpt, is jezelf afvragen waar jij nieuwsgierig naar bent. Wat is je eeuwige honger? Wat boeit je? Je werk moet je blijven uitdagen.’

Als docent en supervisor geef je les aan de BLA. Wat vind je het mooiste aan je docentschap?
‘Het groepsproces en de interactie van de groep. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen ervaringen, kennis en tips met elkaar delen. Ik ben een praktische loopbaanadviseur, en wil ergens naartoe werken. Ook in mijn docentschap komt dat terug. Zo besteed ik veel aandacht aan de vertaalslag van wat een cliënt wil naar de arbeidsmarkt. Dus niet alleen bedenken wie je bent, waar je goed in bent en wat je wilt, maar datzelfde loopbaanperspectief daadwerkelijk creëren. Zo besteed ik onder andere aandacht aan unlabelen, personal branding, pitchen, dynamisch cv, sollicitatiebrief, je LinkedIn-profiel en leer ik je hoe je netwerken aanpakt. De kennis van het Koersonderzoek vertalen we zo naar praktische uitvoering.  Zo leer je je cliënt ook echt stappen te zetten. Want na alles wat diegene over zichzelf heeft geleerd, mag dat pakketje met die strik ook uitgepakt worden!’ 

De arbeidsmarktbenadering is een belangrijk onderdeel van de opleiding?
‘Zeker. En een ingewikkeld onderdeel. Want graven en bedenken vinden studenten vaak fantastisch, maar de vertaalslag naar de arbeidsmarkt maken is lastiger. Hoe blijf je bij jezelf en help je iemand werk te vinden dat bij hem of haar past? Ik help studenten met de kennis en vaardigheden die ze hiervoor nodig hebben. Als je de vertaalslag naar de arbeidsmarkt kunt maken, ben je een goede loopbaancoach.’

Wat maakt jou als docent of trainer bijzonder?
‘Ik denk mijn enthousiasme. Ik vind het ontzettend leuk om in te spelen op wat de groep nodig heeft en ze maximaal te betrekken. Bewust teken ik tijdens trainingen veel op flappen in de vorm van zakelijk tekenen. Door zo te visualiseren maak ik processen zichtbaar. Met mijn creativiteit probeer ik mensen nog meer bewust te laten worden. En zonder bewustwording geen keuze.’

Zonder bewustwording geen keuze. Je hebt het al een paar keer gezegd. Hoezo eigenlijk?
‘Bewustwording is jezelf afvragen: wat doen je stemmetjes met je? Zijn ze van jou of van iemand anders? Sta je stil bij wat jij belangrijk vindt, of doe je wat jij denkt dat belangrijk is? Regie nemen over je eigen loopbaan kan pas als je je bewust wordt. Want als je weet waarvoor je staat, kun je dat uitstralen. Hoe waardevol is dat?’

Een leven lang ontwikkelen

Jezelf een werkleven lang ontwikkelen, draagt bij aan het steeds opnieuw vormgeven van je loopbaanperspectief. Als we dat allemaal doen, draagt het bij aan het functioneren van de samenleving als geheel.

Bewustwording en kiezen

College Vista Nova: Bewustwording en kiezen – beter omgaan met waar je je zorgen om maakt

Stel je voor dat je een zachtaardige houding zou aannemen ten opzichte van alles wat je denkt, voelt en ervaart. Wat voor effect zou dat hebben? Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een methode die zich daarop richt, terwijl je tegelijkertijd werkt aan het verwezenlijken van je dromen en doelen. In dit college maak je kennis met deze doeltreffende methode door middel van oefeningen die passen bij de ACT-methodiek.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.