Podcastserie Hartwerk

Onder leiding van Hans van Westen duiken we in de boeiende loopbanen van onze gasten, verkennen we hun keuzes en de stappen die ze hebben gezet. Hartwerk belicht werk dat niet alleen betekenis geeft, maar ook bijdraagt aan je algehele gezondheid. Laat je door Hartwerk inspireren en ontdek jouw pad naar bevredigend en betekenisvol werk.

Management & HR: de sleutel tot betrokken en vitale medewerkers!

Ontdek hoe de samenwerking tussen management en HR de ruggengraat vormt van een florerende organisatie.

Een veilige werkomgeving

Na de #metoo-beweging groeide het bewustzijn over grensoverschrijdend gedrag. Voor HR is het essentieel om een open cultuur te bevorderen waarin slachtoffers zich veilig voelen om incidenten te melden, en waar leiderschap een voorbeeldrol neemt in respectvol gedrag.

De drang naar perfectie zorgt voor ongelukkige medewerkers

Hoe ga je om met imperfectie op de werkvloer? Het start bij iedere dag een beetje beter worden in wat je doet. Lees hier wat dit oplevert.

Loopbaancoach: kiezen voor het ‘belangrijkste vak van de wereld’ 

Vista Nova timmert aan de weg. Zo verschenen we onlangs in de special 'Goede start’ van de Telegraaf. Als onderdeel van een bredere campagne, waarmee we het cruciale belang van het vak van loopbaancoach benadrukken èn waarin we uiteraard onze beroepsopleiding en methode Koersonderzoek belichten.

Millennials, goed voor opschudding op de werkvloer

Millennials kijken anders naar werk dan voorgaande generaties. Om ervoor te zorgen dat zij mee kunnen draaien op de werkvloer ligt er een uitdaging voor HR-professionals. Lees hier welke.

40.000 brieven

Tijdens "An Evening with Barack Obama" deelde de voormalige president zijn ervaringen over het behouden van mentale balans en normaliteit tijdens zijn ambtsperiode. Hij benadrukte het belang van zelfzorg en veerkracht en inspireerde ons om deze lessen toe te passen in ons eigen leven.

Werkgeluk in de laatste fase van een loopbaan

Ouderen worden vaak gestimuleerd om minder te werken. Maar er zijn ook andere maatregelen die je kunt treffen voor werknemers in de laatste fase van hun loopbaan. Werkgeluk is hierbij cruciaal. Hans van Westen deelt zijn visie hierover.

De overheid als werkgever: welke kansen liggen er?

HR is het belangrijkste vak ter wereld. En de overheid is een grote werkgever. Maar welke maatregelen kan de overheid als werkgever overwegen om te komen tot een competitieve, circulaire en motiverende arbeidsmarkt voor ambtenaren?

Permanente educatie: een leven lang leren 

De arbeidsmarkt en manieren van werken veranderen continu. Het is cruciaal dat je je daarop kunt aanpassen. En dat je jezelf tijdens je hele loopbaan blijft ontwikkelen. Hans van Westen, directeur van Vista Nova, deelt zijn visie hierover.

Waarom we niet massaal op zoek gaan naar die andere, leukere baan

Als er ooit een moment was om van baan te veranderen dan is dat nu. Toch gaan werknemers niet massaal op zoek naar een nieuwe baan. ‘Het oude denken over werk verdwijnt, maar het nieuwe is er nog niet.’

Loopbaanbegeleiding: de kern van HR

HR heeft een nieuwe kern nodig: loopbaandeskundigheid. Daarmee krijgt HR weer de herkenbare en impactvolle rol die zij te vaak is kwijtgeraakt.

De Transitiecirkel nader bekeken

In de wijze waarop mensen zich tot zichzelf verhouden en in de manier waarop ze relaties aangaan met anderen zijn dikwijls terugkerende patronen te herkennen. Dat weet elke coach. Ook in vriendschappen is dit een bekend fenomeen. Hoe kan het toch dat zich - elke keer opnieuw - eenzelfde script lijkt te voltrekken?

Circulair HR wordt het nieuwe normaal

Circulair HR is een mechanisme waarbij je niemand afschrijft. Maar hoe breng je circulariteit in de manier waarop je omgaat met medewerkers?

Agile loopbaancoachen

WorkBoost laat coaches een volledig op maat gemaakt traject aanbieden. De app schrijft niet voor wát iemand leert, het zorgt er alleen voor dát iemand leert. De app zorgt er daarom voor dat een cliënt getriggerd wordt om in de weer te gaan met de lesstof die de coach heeft uitgezocht.

De reis van ego via ziel naar verantwoordelijkheid

Donderdag 1 september. Ontketen jezelf. Annemarie van Luttikhuizen • psycholoog, secure base coach, schrijfster en spreker • schreef dit boek 4 jaar geleden alweer. Toen zag ze het als haar levenswerk en dacht ze dat alles anders zou worden na het uitbrengen van haar boek. Nu - 4 jaar later – blijkt het allemaal anders gelopen en was het een stap op haar weg. Ze nam ons mee op reis door de 5 elementen naar een betekenisvol verhaal.

Niets om je voor te schamen

Dinsdag 23 augustus verzorgde Aukje Nauta de zomerlezing Nooit meer doen alsof, naar haar gelijknamige boek. Het werd een inspirerende avond, met nieuwe inzichten, goede gesprekken, heerlijk fingerfood in een zwoele zomerse ambiance. Dat smaakt naar meer. Dus kregen alle deelnemers het boek cadeau.

STAP-Budget aanvragen

Ontvang tot €1.000,- STAP-budget voor onze inspirerende opleidingen en masterclasses. Wees er snel bij, want het budget is beperkt. Aanvragen kan elke 2 maanden.

Blij met de Noloc-accreditatie!

Na een uitgebreide audit door Hobéon - en het daaruit voortvloeiende positieve advies - heeft Noloc onze Beroepsopleiding tot Loopbaancoach geaccrediteerd.

Succesvolle zomerlezing ‘Hoogbegaafd in praktijk’

De zomervakanties zijn in Amersfoort en omstreken net gestart. Het weer is op en top zomer. De deuren naar de tuin staan open. De perfecte condities voor de eerste zomerlezing! Rianne van de Ven is vanavond onze eerste spreker.

Langblijvende relaties vragen diepgang

Deze week in de kranten: het kabinet gaat op zoek naar steun bij de diverse oppositiepartijen om de begroting rond te krijgen. Op bezoek bij linkse en rechtse collega’s die enkele maanden geleden hard en zichtbaar zijn afgewezen. Hoe doe je dat? 

Vergroten van de wetenschappelijke basis

Frank van der Mijn over de volledig vernieuwde Beroepsopleiding tot Loopbaancoach: "Naast het vergroten van de wetenschappelijke basis van de opleiding zijn er ook in de samenleving ontwikkelingen gaande die we nadrukkelijker mee willen nemen in de opleiding."

Wat en hoe

In deze tijd van leed, spanning en spierballen, is schrijven over loopbanen al snel triviaal. We hopen allemaal dat het drama spoedig en goed afloopt. 

Als je weet wat je wilt, ben je er nog niet

Coaching gaat diep. Onze alumni en studenten weten dat als geen ander. Mensen komen uit coachingstrajecten met een helder zicht op wie ze zijn, wat ze te bieden hebben en wat ze daarmee willen betekenen. En dat is de ultrakorte beschrijving van het beroemde Koersonderzoek. 

De gebruiksaanwijzing

In onze loopbaanpraktijk begeleiden we ook mensen die op de terugweg zijn van periodes van ziekte. En uit hun verhalen is wat te leren in onze systemen en manieren van denken. En voor de duidelijkheid, ik heb het hier niet over ziektes met lichamelijke of andere oorzaken.

Goede voornemens waarmaken moet je leren

Het schijnt zo te zijn dat 80% van de mensen elk nieuwe jaar een goed voornemen maakt. Sommigen zelfs meerdere. Het schijnt ook zo te zijn dat na een week ongeveer 25% van de goede voornemens al is gesneuveld. En uiteindelijk is nog geen 10% succesvol in zijn of haar goede voornemen.

Carnaval

Het was een verwarrend stuk. Althans, het was goed te lezen, maar zette een heel nieuwe gedachtestroom op gang. Het ging erover dat carnaval het gewone leven begint te beheersen. Wat? Ja. Veel mensen vieren veel te veel en te vaak carnaval.

Geloof in doelstellingen

Ter gelegenheid van de klimaatconferentie in Glasgow organiseerde Extinction Rebellion de klimaatmars in Nederland. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst meegedaan aan zoiets.

Oud is goud

Deze week in het nieuws, verzekeraars weigeren autoverzekering voor ouderen met een te duur model auto. Ik rijd best veel kilometers en ik snap dat sommige bestuurders meer schaderisico genereren. Ik zie het om me heen (en ik reken mezelf natuurlijk - net als het merendeel van de mensen - niet tot die categorie). Ik dacht oprecht ...

Groeien door af te leren wie je niet bent

Het was een mooi gesprek met een oude kennis. Jaren geleden hebben we samengewerkt, we wisten eigenlijk niet eens meer precies waaraan. Dat leek ook niet belangrijk meer. De herinnering aan onze ontmoetingen en gesprekken was genoeg om direct weer verbinding te ervaren. We spraken over hoe het leven ons sindsdien was vergaan; waar we aan werkten en over de successen en worstelingen sinds de laatste keer dat we elkaar ontmoetten.

Kijken we naar de inspanning of naar het resultaat?

Er is altijd meer te doen dan kan. Ergens las ik dat kenniswerkers van vandaag een werkvoorraad aanhouden van meer dan 100 dagen. Anders gezegd: als je geen instroom van nieuwe taken, verzoeken of opdrachten hebt te doen, dan is een mens nog 100 dagen bezig om te doen wat voorgenomen is.

Loopbaangeluk of loopbaangemak? Ook belangrijk voor organisaties

Loopbaangeluk. Er wordt hard aan gewerkt door coaches en hun coachees. Loopbaancoaches menen oprecht - en daar hebben ze gelijk in - dat het werk doen dat passend en goed voor je is, veel goed doet voor een mens. Slimme organisaties maken er dankbaar gebruik van. Zij laten mensen initiatief nemen, zelf vorm geven aan hun werk en zich aantrekkelijk voordoen op de arbeidsmarkt.

De inhoud of de poppetjes?

We hebben het vaak over de eerste indruk, de klik moet er zijn en vervolgens kan de relatie zich verdiepen. Allemaal als onderdeel van de selectie; met wie wil je iets. We komen het tegen in sollicitatieprocessen en bij koopprocessen. Maar bijvoorbeeld ook of een coachee zich goed voelt bij een specifieke coach.

Tekort loopbaanadviseurs!

De krapte op de arbeidsmarkt treft steeds meer beroepsgroepen, blijkt uit een analyse van de NOS op basis van cijfers van het UWV. Naast de bekende schaarste aan onder meer verpleegkundigen is er nu ook een tekort aan loopbaanadviseurs!

Sharpen the Saw

Het is alweer heel wat jaren geleden dat Stephen Covey The seven Habits of Higly effective People schreef. Het boek is het resultaat van onderzoek naar wat mensen - ongeacht discipline, vakgebied of generatie - effectief maakt in wat ze doen.

Geloofwaardigheid

Mensen maken keuzes. Misschien wel de essentie van mens zijn. Keuzes kunnen maken. Of nog beter, leiderschap tonen over je keuzes. Dat is next level. Het allermooiste is als keuzes passen bij wie je bent.

Beweeg en je pad volgt vanzelf

Als afgestudeerd politicoloog vond Marcella van Doorn haar droombaan bij de Rekenkamer – tenminste, dat dacht ze. Het werk maakte haar niet gelukkig, ze besloot haar interesse te volgen en voor ze het wist begon ze haar eigen praktijk als loopbaancoach. Ze bleef niet in twijfels hangen en ondernam actie. Nu helpt ze cliënten hetzelfde te doen. Ze gelooft dat je je loopbaan niet van tevoren kunt uitstippelen, maar dat je op verkenning uit mag gaan.

Ken jezelf voordat je er voor een ander bent

Vanuit haar achtergrond in de zorg leerde loopbaancoach Elsbeth van de Ven creatief kijken naar loopbaanontwikkeling. Als supervisor helpt zij studenten aan de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur gebruik maken van hun eigen creativiteit. En die begint met zelfkennis. Om mensen te coachen, moet je volgens Elsbeth namelijk eerst door je eigen proces.

De waarheid die doet veranderen

In al dat politieke opportunisme schreef Bob Gersony 47 jaar lang andere verhalen. Zijn werkwijze leverde de rapporten op die uiteindelijk het buitenlandse beleid van het westen blijvend kon veranderen.

Neem de tijd!

We denken hier in huis wel eens, alles van waarde is vervangbaar of tijdelijk. Of heeft op z’n minst een tijdelijke vorm. Behalve de tijd. Eenmaal voorbij is het weg. Geen kans meer om je tijd beter te besteden aan nuttige, fijne of helende zaken.

Groeien en bloeien

Bij een goed opleidingsinstituut als Vista Nova, doen we niet aan veranderen, maar aan groei! Het oude is nog bekend, herkenbaar en bruikbaar. Maar heeft door gerichte en begeleide groei een nieuwe vorm gekregen. Zelfs nieuw geluid, nieuw volume en nieuwe zichtbaarheid.

Daadkracht

Tussen droom en daad, staat angst en juristerij. Dit moet ik uitleggen, ik weet het. En ik leg het ook uit. Geheel naar eigen smaak en inzicht in de context van ons werk; mensen en hun loopbanen.

De klok klinkt, en nu?

In onze beroepspraktijk komen we allerlei mensen tegen met verschillende loopbaanvragen. En ik heb het hier vaker betoogd, we hebben mooi werk. Ik dacht toen ik aan dit werk begon dat het vaak om mensen zou gaan die aan de onderkant van de prestatiecurve zouden bungelen. En dat is niet zo.

Door in beweging te komen, ondersteun je het mentale proces

Samen met haar cliënten gaat ze op een creatieve manier steeds op zoek naar een nieuw perspectief. Ze helpt hen om in beweging te komen, zowel op mentaal als op fysiek vlak: ‘sporten helpt om een beweging op gang te brengen en ondersteunt het mentale proces.’

Een burn-out zit vooral in je lijf

Bij een burnout wordt vaak gedacht dat het alleen tussen de oren zit, maar een burnout zit vooral in je lijf. Dit wil niet zeggen dat er geen psychologische of mentale componenten zijn. Bij een burnout is het stress-systeem te langdurig geactiveerd geweest terwijl er onvoldoende herstel tegenover stond. Hierdoor raak je uitgeput.

De kwaliteiten van een coach

Frank is een coach met veel kwaliteiten. Hij is strategisch met coaching bezig en ook executive coach. Hij heeft verschillende opleidingen gevolgd en is docent bij Vista Nova.

Old en Wise

... Ik zeg het voor nu maar even kort door de bocht. Zij concurreren in selectieprocedures natuurlijk met andere kandidaten. En we hebben het de afgelopen weken al een paar keer gehad, dat mensen afgewezen worden omdat ze nu even stil staan en even de tijd hebben om zich te herbezinnen.

Vooruit is niet altijd rechtdoor

Elsbeth is expert duurzame inzetbaarheid en verbonden als docent en supervisor aan Vista Nova. Ze heeft een brede achtergrond en veranderde zelf ook van richting in haar loopbaan.

Opgeruimd of opgestapeld?

Taken afronden en opruimen kan erg fijn zijn. Aan de anderen kant kan het laten weken van keuzes die

Leren of adviseren?

Stel je bent loopbaancoach en je coachee wil heel graag een kant op die jij als coach niet verstandig vindt. Of misschien wel niet realistisch om allerlei redenen, zoals bijvoorbeeld: te weinig vraag naar een beroep, teveel concurrentie op de arbeidsmarkt, niet goed voor je gezondheid of het past gewoon niet in iemand zijn leven.

Met je hoofd en hart op één lijn kom je tot heldere keuzes

Agnes Brinkhof heeft ruim 40 jaar ervaring als coach. Het begeleiden van mensen is altijd de rode draad in haar loopbaan geweest. In haar coachingstrajecten besteedt ze veel aandacht aan het op één lijn brengen van waar je van houdt en de richting van je koers: ‘Het proces is niet alleen naar binnen toe gericht, maar ook echt naar buiten toe.’

Er is altijd een oplossing

Desiree Hintzen maakte zelf meerdere keren een carrièreswitch: van oncologieverpleegkundige naar teamleider HRD en vervolgens naar loopbaancoach. Nog altijd combineert zij haar werk als teamleider in het ziekenhuis met haar baan als zelfstandig loopbaanadviseur.

Stap voor stap kom je uiteindelijk het verst

In 2002 startte Marja Pronk haar eigen coachingsbedrijf. Sindsdien begeleidt zij vooral mensen ‘in de spitsuurfase’ van hun leven, want soms is het moeilijk om alle ballen in de lucht te houden en zelf overeind te blijven.

Wat niet weet, deert

Ik dacht altijd dat de privacywetgeving sterk was geïnspireerd vanuit de behoefte grote partijen als Facebook en Google in de tang te houden. Blog. Ik dacht altijd dat de privacywetgeving sterk was geïnspireerd vanuit de behoeft grote partijen als Facebook en Google in de tang te houden. Dezelfde manier van denken kan je ook enorm hinderen het goede te doen.

Een passende oplossing staat altijd voorop

Als arbeidsdeskundige adviseert Marly van Tuel werkgever en werknemer op het gebied van verzuim en re-integratie. Haar achtergrond als ergotherapeut komt hierbij goed van pas. En ondanks het feit dat wet- en regelgeving een belangrijke rol spelen in haar werk, focust Marly vooral op het vinden van een passende oplossing. ‘De kaders bieden houvast, maar het doel is dat iemand re-integreert.’

Wees trouw aan jezelf

Jarenlang werkte Jacqueline van Dijck in allerlei commerciële functies in het bedrijfsleven. Haar loopbaankeuzes waren altijd heel logisch en rationeel. Toch ontbrak er iets in haar werk. Op haar 39e stelde zij zichzelf uiteindelijk de vraag wat zij nou écht wilde. Ze besloot het roer om te gooien en haar eigen koers te gaan varen.

Vakmanschap, veerkracht, vitaliteit en veranderkracht zijn de sleutel

Jarenlang werkte Heidi Logtens in de HR-wereld. Toen zij voor haar werkgever een ontwikkelprogramma voor trainees op mocht zetten en hen ook ging coachen, merkte zij dat zij dit wel heel erg interessant vond. Ze besloot zichzelf te trakteren op de opleiding Hoogendijk en voor zichzelf te beginnen als loopbaanadviseur.

Kijk vooral naar wat je zelf kunt

Jarenlang werkte Diana Fasol in het HR-vak en als manager bij het Havenbedrijf Rotterdam. Vanuit haar functie voerde zij veel gesprekken over persoonlijke ontwikkeling. Dat zorgde ervoor dat zij ook steeds meer ging nadenken over zichzelf. Ze besloot het roer om te gooien en zich te richten op het coachvak.
Raad van Advies 750x500

Raad van Advies

Als erkend post-HBO instituut beschikt Vista Nova over een Raad van Advies. Deze is klankbord voor de directie en monitort de evaluatie van deelnemers en van docenten en supervisoren.

Hebt u een klacht?

Wij doen ons uiterste best om u een opleiding aan te bieden die uw verwachtingen overtreft. Toch kan het gebeuren dat u ergens niet tevreden over bent of een probleem heeft ervaren. Komt u er niet uit met uw contactpersoon? Dan kunt u een klacht indienen bij onze onafhankelijke klachtenfunctionaris, mevrouw Marly Klein.

Vertrouw op je innerlijke kompas!

Tijdens haar carrière als beleidsmedewerker bij provinciale overheden, had Yolanthe de Goederen het gevoel dat zij op ‘het verkeerde toneel’ terecht was gekomen. Wel was ze enorm gefascineerd in hoe werken nou eigenlijk in elkaar zit.

Je wordt zo mooi als je je masker afzet

Maria van de Ven zocht op een gegeven moment naar meer zingeving in haar werk. En dat is ook waar zij nu bij haar cliënten de nadruk op legt: ‘In mijn sessies ga ik op zoek naar wat mensen beweegt en waar zij warm voor lopen.

Het leven is niet maakbaar, maar je hebt altijd een keuze

Als loopbaanadviseur legt Sunetta de nadruk op het ‘geloven in jezelf’, bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid het boven tafel krijgen van de intrinsieke motivatie.

Durf een confronterende spiegel te zijn voor anderen

Tijdens zijn loopbaan was er één rode draad: kijken naar wat mensen nodig hebben. Zowel op het volleybalveld als in zijn functie als leidinggevende. Inmiddels helpt Ronald mensen om goed naar zichzelf te kijken en nieuwe stappen te zetten op de arbeidsmarkt.

Mensen worden meer geboeid door verhalen dan door feiten

Na de geboorte van haar derde kind stond Inge op een kruispunt in haar loopbaan. Tijdens een loopbaantraject vroeg ze haar coach al snel om van stoel te wisselen. 17 jaar later helpt ze met haar aanstekelijke enthousiasme nog steeds mensen in hun loopbaan.

Ik ben enthousiast over inzichten uit Appreciative Inquiry

Voor de meeste van ons is omgaan met onverwachte veranderingen niet eenvoudig; ze roepen vaak angst, weerstand en machteloosheid op. Als loopbaanadviseur, organisatieantropoloog en supervisor coacht Anezka mensen, teams en organisaties hiermee om te gaan.

Koersonderzoek bood de kapstok die ik zocht

‘Ik wilde een vak leren, en mijn gereedschapskist vullen met praktische tools. Ik had al diverse coachopleidingen gevolgd, maar voelde me nog niet stevig genoeg als coach. Tijdens de Beroepsopleiding bood het Koersonderzoek de kapstok die ik zocht. Ik vond het prettig om te leren hoe ik een traject van a tot z inrichtte.

Vandaag is vandaag, morgen is morgen

Op een meter afstand ontkwam coach en trainer Alexander van Hedel aan een lawine op de Mount Everest. Deze levensveranderende gebeurtenis leverde hem een inzicht op dat de rode draad in zijn bedrijf werd. Nu helpt hij professionals de volgende stap te zetten in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Doe alleen dingen die ertoe doen

Interview met Luc Vermeulen, ervaren ondernemerscoach en trainer bij Vista Nova. Al meer dan 15 jaar ondersteunt, motiveert en faciliteert hij ondernemers bij de groei van hun bedrijf.

Al vroeg in zijn carrière bezig met het begeleiden van mensen naar een nieuw perspectief

Richard Heijne, strategisch adviseur mobiliteit en loopbaanadviseur bij de gemeente Amsterdam, mede-eigenaar bij ‘On top of the Wave’ -training & coaching- en supervisor en alumnus bij Vista Nova.

Ik wilde mezelf verder professionaliseren in loopbaancoaching

Toen Brenda met de Jaaropleiding tot Loopbaanadviseur startte, was zij al coach en wilde zij zich verder bekwamen in het vak van loopbaancoaching. Naast dat ze zichzelf als instrument leerde inzetten in haar coaching, leerde ze een hoop concrete tools en vaardigheden die haar loopbaanpraktijk versterkten en haar bedrijf een boost gaven.

Als architect bouwde ik voor de mens, maar nu ‘aan’ de mens

Als voormalig interieurarchitect wordt Maarten gefascineerd door hoe de mens vormgeeft aan zijn of haar dagelijkse bestaan: hoe wil ik wonen, werken en leven? Het vertalen van die wensen is een grote drijfveer voor hem.

Het zelf doorlopen van het Koersonderzoek vond ik waardevol

Na het afronden van opleiding zegde zij haar baan op en startte ze haar eigen HR- en loopbaanadviesbureau.

Durf te vragen

Vorig jaar bedacht ik dat 2020 het jaar zou worden van ‘durf te vragen’. Een mooie ambitie, die je op veel terreinen kunt toepassen. Vragen om een opdracht na een goed gesprek. Vragen om feedback en dan alleen luisteren en de ander echt de ruimte geven. Maar ook vragen om aandacht, om wat je nodig hebt of waar je naar verlangt.

Recht en correct

Onlangs begeleiden we een kandidate die op ’n hele nare manier bij haar oude werkgever was vertrokken. Het traject begon ongeveer ’n jaar geleden. Er was van alles aan de hand. Boos, teleurgesteld, verdrietig en omdat de voor haar ongezonde situatie al een hele voorgeschiedenis had ook schade aan haar energiehuishouding en zelfvertrouwen.

Te warm om plannen te maken?

Ik lees dat we op dit moment de warmste week ooit meemaken. En in het tweede deel van deze zomer zijn er nog steeds veel mensen, die thuis productief moeten zijn. Afstand houden is plots minder ingewikkeld. Alles plakt. En ken je dat? Dat je geen energie hebt om plannen te maken?

De weg naar de stip

Toen ik net begon met loopbaanwerk, dacht ik dat ik na een aantal jaar wel zou weten hoe een traject voor een cliënt eruit zou zien. Ik veronderstelde dat ervaring en routine op een goed moment als resultaat hadden dat wanneer je net met iemand ging werken, je na een goede intake wist hoe het traject zou gaan lopen.

Het advies van Koolmees

Nederland stort zich massaal op gesubsidieerd loopbaanadvies. Althans, in het loopbaanwereldje zie je dat veel vakgenoten zich hierop profileren. Maar voor wie het gemist heeft; een kleine update.

Goede oude wijn in mooie nieuwe zakken

VistaNova staat voor gedegen opleidingen voor iedereen die zich op professioneel niveau met loopbaanontwikkeling bezig wil houden. We werken met belangrijke begrippen en mechanismen, ontwikkeld door de grondlegger van loopbaancoaching in Nederland: Adriaan Hoogendijk.

Taal is belangrijk

“Voor wie schrijven we dat?”, hoor je steeds meer in de kantoren van VistaNova. En dat moeten we ons ook vaker afvragen nu we naar meerdere doelgroepen communiceren.

Als je ogen gaan glimmen

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om in je sollicitatiebrief of CV iets te zeggen over wie je bent of wat je wilt bereiken. De lezer krijgt daarmee een indruk van wat voor vlees er in de kuip zit. Ik heb het soms wat moeilijk met die teksten. Vaak kunnen ze beter.

Wat je deelt is niet geheim meer

Lang geleden werkte ik aan een project onder leiding van Pieter Winsemius. Pieter is bekend als oud-minister van Milieu, en van het onvolprezen standaardwerk “Speel nooit een uitwedstrijd”. Voor degenen die het niet kennen; het is een boek over leiderschap, maar staat bol van dwarsverbanden tussen sport en management.

Wie schrijft die groeit

Bij Vista Nova laten we mensen graag schrijven. Geen boeken, blogs of stukken voor publicatie, maar gewoon met pen op papier. En toeval of niet (niet dus), maar de laatste tijd kom ik steeds mensen tegen die me uitleggen hoe belangrijk het is om te schrijven. Dat heeft twee redenen.

Als je passie volgen niet meer mogelijk is, zelfs als je jong bent

Afgelopen week had ik een gesprek met een medewerker van een organisatie voor betaald voetbal. Een voetbalclub dus. Wat ik leerde geldt niet alleen voor voetballers, maar ook voor ‘gewone’ werknemers die gepassioneerd hun werk doen.

At the speed of change

De natuur van de mens verandert maar heel langzaam. De evolutie voltrekt zich traag, disfunctionele familietrekjes kunnen generaties lang doorgegeven worden en onze geest heeft grote moeite zich aan te passen aan het informatiebombardement waar we in deze tijd mee leven. Zo bezien verandert er niet veel, of in ieder geval niet snel.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.