Een passende oplossing staat altijd voorop

In gesprek met Marly van Tuel

Als arbeidsdeskundige adviseert Marly van Tuel werkgever en werknemer op het gebied van verzuim en re-integratie. Haar achtergrond als ergotherapeut komt hierbij goed van pas. En ondanks het feit dat wet- en regelgeving een belangrijke rol spelen in haar werk, focust Marly vooral op het vinden van een passende oplossing. ‘De kaders bieden houvast, maar het doel is dat iemand re-integreert.’ 

Marly, jij bent arbeidsdeskundige met een achtergrond in ergotherapie. Hoe is het vak van arbeidsdeskundige op jouw pad gekomen?
‘Ik werkte als ergotherapeut in een revalidatiecentrum. En één van de eerste dingen waar mensen vaak naar vroegen was wanneer zij weer konden werken. Hoe ziek zij ook waren. Werk is dus echt een heel belangrijk onderdeel van iemands leven. Daar wilde ik mij verder in verdiepen. Binnen het revalidatiecentrum ben ik mij toen veel met arbeid bezig gaan houden. Op een gegeven moment wilde ik een vervolgstap maken en ben ik bij het vak van arbeidsdeskundige uitgekomen. Ik ben aangenomen als arbeidsdeskundige in opleiding bij een organisatie en daarna ben ik bij een ARBO-dienst gaan werken, waar ik de kans kreeg de opleiding tot mediator te doen. Uiteindelijk ben ik voor mijzelf begonnen. Die drie beroepen samen zijn een hele mooie combinatie.’

Wat doe je precies als arbeidsdeskundige? En wat is het grote verschil met loopbaancoaching?  
‘Als arbeidsdeskundige adviseer ik werkgever en werknemer op het gebied van verzuim en re-integratie. Ik beoordeel de situatie en geef een trajectadvies dat gericht is op re-integratie en voldoet aan de wet- en regelgeving. En regelmatig maakt begeleiding naar ander werk onderdeel uit van het traject. Dat is waar de loopbaanadviseur om de hoek komt kijken. Eigenlijk voert de loopbaanadviseur het traject uit dat ik adviseer. Dat werkt heel prettig. Doordat ik de beoordeling als arbeidsdeskundige al gedaan heb, kan de coaching gerichter van start gaan.

Als arbeidsdeskundige moet je strikt zijn in de wet- en regelgeving, maar de passende oplossing staat bij mij voorop

En in hoeverre helpt jouw achtergrond als ergotherapeut jou in je werk als arbeidsdeskundige? 
‘Dat helpt mij zeer zeker. Door mijn ervaring als ergotherapeut heb ik een goede basiskennis over belasting en belastbaarheid. Ik weet bijvoorbeeld meer over aanpassingen en voorzieningen dan de gemiddelde arbeidsdeskundige en heb veel kennis op het gebied van iemands mogelijkheden bij (ernstige) beperkingen. Dat is een enorme toevoeging in mijn werk als arbeidsdeskundige. Ik kijk op een heel holistische manier naar mensen en naar hun mogelijkheden.’

De slogan op jouw website is: “Samen naar een passende oplossing”. Hoe begeleid jij mensen naar een passende oplossing?
‘Voornamelijk door in gesprek te gaan en uitleg te geven. Ik zoek samen met mensen naar wat nu passend is in hun situatie. Als arbeidsdeskundige moet je strikt zijn in de wet- en regelgeving, maar de passende oplossing staat bij mij voorop. De kaders zijn natuurlijk sturend, maar het doel is dat iemand re-integreert. We kijken bijvoorbeeld samen naar de mogelijkheden: wat voor werk kan iemand doen? Welke aanpassingen zijn er nodig op het werk of in huis? En welke zorg heeft iemand nodig? Door alle facetten mee te nemen, kom je samen tot een passende oplossing.’

Bij Vista Nova geef je les in wet- en regelgeving. Als arbeidsdeskundige heb je daar dus veel mee te maken, maar waarom is het ook voor loopbaanadviseurs zo belangrijk om zich hier bewust van te zijn?
‘Loopbaanadviseurs begeleiden regelmatig re-integratietrajecten. Als je dan alleen focust op het stukje werk en geen rekening houdt met de gestelde kaders, sla je de plank mis. En er zijn nogal wat valkuilen. Als re-integratiecoach moet je namelijk ook aan de wet- en regelgeving voldoen. In de wet staat bijvoorbeeld dat je het traject adequaat moet inrichten, maar dan moet je wel weten wat dat betekent. En stel dat je er niet aan voldoet, dan moet je wel weten wat de risico’s voor jou als loopbaancoach zijn.’

Wat zijn die risico’s dan?
‘Een voorbeeld: stel dat je als loopbaanadviseur een lerares begeleidt, die kunstenares wil worden. Als je weet dat de kans van slagen nihil is, maar je daar wel je hele traject op inricht dan voldoe je niet aan de Wet Verbetering Poortwachter. De werkgever kan dan een sanctie opgelegd krijgen. In theorie kan de werkgever dan weer een claim bij de loopbaanadviseur neerleggen. Ik heb gelukkig nog nooit meegemaakt dat het zover gekomen is, maar het is wel belangrijk om je hier bewust van te zijn.’

Als je re-integratietrajecten wilt begeleiden, zorg dan dat je een goede sparringpartner hebt aan wie je af en toe vragen kunt stellen

Als docent bij Vista Nova geef je ook les in wet- en regelgeving. Wat vind je het mooist aan het docentschap?
‘Mensen denken vaak dat mijn vak heel saai is, maar ik vind het juist een uitdaging om dit taaie onderwerp op een leuke manier te brengen. In mijn lessen maak ik echt de vertaalslag van de wet- en regelgeving naar de dagelijkse praktijk van de loopbaanadviseur. Door veel voorbeelden te geven, zet ik de studenten echt aan het denken. En natuurlijk hoeven zij de wet niet uit hun hoofd te leren, maar ze moeten weten waar ze op moeten letten en zich bewust zijn van de eventuele risico’s en belangen. Ik vind het heel leuk om hen op die manier te inspireren.’

Wat zou jij beginnende loopbaancoaches mee willen geven, vanuit jouw kennis en ervaring?
‘Als je re-integratietrajecten wilt begeleiden, zorg dan dat je een goede sparringpartner hebt aan wie je af en toe vragen kunt stellen. Zo voorkom je dat je in de valkuilen stapt. Je hoeft niet alles zelf te weten en je mag andere experts om hulp vragen. Daar word je alleen maar sterker van.’

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.