Door in beweging te komen, ondersteun je het mentale proces

In gesprek met Simone Melchers

Na 13 jaar in de uitzendbranche gewerkt te hebben, besloot Simone Melchers het roer om te gooien en voor zichzelf te beginnen als re-integratiecoach en loopbaanadviseur. Samen met haar cliënten gaat ze op een creatieve manier steeds op zoek naar een nieuw perspectief. Ze helpt hen om in beweging te komen, zowel op mentaal als op fysiek vlak: ‘sporten helpt om een beweging op gang te brengen en ondersteunt het mentale proces.’

Simone, hoe is loopbaancoaching op jouw pad gekomen?
‘Na mijn studie Personeel en Arbeid ben ik het uitzendvak ingerold. Daar was ik altijd bezig met het zoeken van een match en verbinding. Dat gaat in de uitzendbranche alleen heel snel. Ik miste het om te onderzoeken waar het bij iemand nou écht om gaat. Uiteindelijk voelde ik dat ik meer mijn eigen draai wilde geven aan het verbinden van vraag en aanbod. Zo ben ik in 2011 voor mijzelf begonnen met re-integratietrajecten. Op een gegeven moment kreeg ik steeds meer loopbaanvragen. In 2012 heb ik daarom op aanraden van een collega de opleiding bij VistaNova gedaan. Op dit moment richt ik mij op de combinatie van re-integratie- en loopbaanadvies.’

Uiteindelijk voelde ik dat ik meer mijn eigen draai wilde geven aan het verbinden van vraag en aanbod

Je hebt dus veel ervaring in de uitzendbranche. In hoeverre helpt dit je in je vak als loopbaanadviseur?
‘Daar is de basis gelegd. Ik zag en sprak daar heel veel verschillende mensen. Zo heb ik veel gevoel gekregen voor hoe mensen in hun vel zitten, wat zij zeggen en hoe zij zichzelf kunnen verkopen bij een opdrachtgever. Ik werkte bij een hele leuke en creatieve organisatie. En die creativiteit gebruik ik nog elke dag in gesprekken.’

Hoe zien die gesprekken er dan uit? 
‘Je kunt natuurlijk op de reguliere manier loopbaanadvies geven. Dat geeft zeker inzicht om tot een bepaalde koers te komen. Maar door samen met je cliënt buiten de gebaande paden te denken, kom je dichterbij wat het hart hen ingeeft. Daar heb ik verschillende oefeningen voor en daar maak ik tijdens de gesprekken een keuze in. Ik probeer zoveel mogelijk samen met de cliënt verschillende opties open te houden en die te onderzoeken. Daarnaast zit er ook een stuk creativiteit in het mensen op ideeën brengen waar zij zelf nog niet aan gedacht hebben. Bijvoorbeeld door de link te leggen met opdrachtgevers of bepaalde functies, die totaal nog niet in hun opgekomen zijn. Het belangrijkste vind ik dat mijn cliënten daar terecht komen, waar zij willen zijn. Ik vind het heel mooi om dat proces te ondersteunen.’

Als je doet waar je blij van wordt, heb je veel minder last van energielekken

Waarom vind je het belangrijk dat mensen alles uit hun loopbaan halen?
‘Het is een feit dat werk een heel groot onderdeel uitmaakt van ons leven. En het is veel meer dan alleen een financiële drijfveer. Als je doet waar je blij van wordt, heb je veel minder last van energielekken. En dat gun ik iedereen.’

Op je website schrijf je dat je in jouw trajecten de nadruk legt op beweging, zowel op mentaal als op fysiek vlak. Waarom is die beweging zo belangrijk? 
‘Ik merk dat mensen soms erg vastzitten in hun eigen denkpatronen en het moeilijk vinden om vanuit een breder perspectief naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt te kijken. In veel situaties helpt het om letterlijk in beweging te komen, zodat je lekkerder in je lijf gaat zitten. Dat maakt het ook makkelijker om met je loopbaan aan de slag te gaan. Als mensen lang op de bank hebben gezeten, dat wordt het ‘stil zitten’ de werkelijkheid. Sporten helpt echt om je fitter te voelen en een beweging op gang te brengen. Dat ondersteunt ook het mentale proces.’

En hoe help jij jouw cliënten om in beweging te komen?
‘Vooral door mijn eigen enthousiasme en positiviteit in te zetten. En door het goede voorbeeld te geven met wandelen en sporten. Bij de kennismaking is dat ook altijd iets dat ik meegeef. Verder geloof ik ook in het geven van aandacht door regelmatig een appje te sturen of even te bellen. Bijvoorbeeld om iemand nog even succes te wensen of nog een laatste tip te geven als hij op gesprek gaat. Dat vind ik heel belangrijk. Het zit hem in kleine dingen.’

Blijf nieuwsgierig, blijf goed luisteren en daag jezelf continu uit

Je bent als supervisor betrokken bij de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur. Wat vind jij het mooiste aan het supervisorschap?
‘Ik heb het traject zelf ook doorlopen. Het mooie vind ik dat je nu aan de andere kant van de tafel zit en je op een gelijkwaardige manier kunt coachen, ondersteunen en ontwikkelen. Je ziet mensen groeien en ze leren de methodiek steeds beter kennen. En ik word zelf ook steeds uitgedaagd. Ik mag elke keer weer kijken hoe de student het oppakt en daar leer ik zelf ook weer van. Het is echt een hele mooie wisselwerking.’

Wat zou jij beginnende loopbaancoaches mee willen geven? 
‘Blijf nieuwsgierig, blijf goed luisteren en daag jezelf continu uit. En vooral: ga vlieguren maken. Klaar zijn met de opleiding is vergelijkbaar met het halen van je rijbewijs. Dan begint het pas. De basismethodiek blijft natuurlijk staan, maar in de loop der jaren ga je daar zelf creatief mee aan de slag. Dan ga je pas ontdekken wie jij zelf als loopbaancoach bent en wat voor kandidaten bij je passen.’ 

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.