Ethiek, diversiteit & inclusie

Ethiek, diversiteit & inclusie

Tijdens deze masterclass leer je niet alleen over de theorie achter ethische normen, maar ook hoe je deze kunt toepassen op casuïstiek en diversiteitsvraagstukken. Je krijgt inzicht in je eigen ethische dilemma’s en scherpt je kritische vermogen aan over je eigen waardenmodel. Dit helpt bij het bepalen van jouw persoonlijke positie in actuele vraagstukken en bij het ontwikkelen van je beroepshouding bij ethische dilemma’s.

Tijdens deze masterclass maak je kennis met de verschillende grote denkers en filosofen die ten grondslag liggen aan ethische normen, zoals die bijvoorbeeld in de beroepscode zijn opgenomen. Je leert het 10-stappenmodel hanteren, waarmee je stap voor stap een ethisch dilemma kunt analyseren en een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Als loopbaancoach is het van groot belang om goed om te kunnen gaan met diversiteit en inclusiviteit. Je leert in deze masterclass hoe je dit kunt integreren in je beroepshouding en hoe je het kunt toepassen in de praktijk. Na deze masterclass heb je waardevolle kennis en vaardigheden opgedaan die je helpen om ethische en diversiteitsvraagstukken op een professionele en verantwoorde manier aan te pakken.

Schrijf je nu in voor de masterclass en ontwikkel jezelf tot een professionele en integere loopbaancoach.

Deze masterclass is verplicht binnen de beroepsopleiding tot loopbaancoach.

SkillsLab praktijkdag coaching

SkillsLab praktijkdag coaching

Ontdek de kracht van transformationele coaching tijdens de SkillsLab Praktijkdag Coaching. Een dynamische en praktijkgerichte dag waarin je jouw coachvaardigheden verdiept en verfijnt. Werk met bewezen modellen en ervaar hoe je met nieuwe technieken impactvolle veranderingen faciliteert in je coaching.

Deze praktijkdag is speciaal ontwikkeld voor:

  • (Oud)deelnemers van de Practitioner- en Senior Practitioner-opleidingen (NOBCO).
  • (Oud)deelnemers van de Beroepsopleiding tot Loopbaancoach bij Vista Nova.
  • Coaches ingeschreven bij NOLOC of STIR.

Tijdens deze intensieve praktijkdag:

  • Verdiep je je in transformationele coachingstechnieken.
  • Werk je met diverse, bewezen coachmodellen.
  • Krijg je directe feedback en reflectie van ervaren docenten en peers.
  • Ontwikkel je meer inzicht in je eigen stijl en vaardigheden als coach.

Wat kun je verwachten?

  • Vier rondes coachgesprekken: oefen intensief met nieuwe interventies.
  • Leren van en met anderen: werk samen met huidige studenten en alumni.
  • Nieuwe inzichten: verken nieuwe modellen en technieken voor diepgaande coachingstrajecten.

 

 

Een waardevolle investering in jouw ontwikkeling
Voor deelnemers van de Practitioner-opleidingen is deelname aan minimaal één praktijkdag verplicht. Wil je écht groeien als coach? Dan raden we meerdere praktijkdagen aan voor maximale verdieping.

Schrijf je vandaag nog in en til jouw coachingsvaardigheden naar een hoger niveau!

Training systemisch coachen bij loopbaanvraagstukken • 2 dagen

Training systemisch coachen bij loopbaanvraagstukken

Tweedaagse verdiepingstraining

Verdiep je coachingsvaardigheden met onze tweedaagse training Systemisch coachen bij loopbaanvraagstukken. Je leert expliciet aandacht te besteden aan patronen die impact hebben op loopbaanthema’s. Je ontwikkelt je vermogen om systemisch waar te nemen door te ervaren, te begrijpen en te doen.

Deze verdieping is een praktische training waarin je inzicht opdoet in systemische dynamieken en hoe deze doorwerken in de coachvraag van je cliënt. Het is bovendien een diepgaande kennismaking met jouw eigen systeem van herkomst. Je ontdekt hoe je eigen ervaringen en patronen van invloed zijn op jouw begeleiding en hoe deze interfereren met de patronen van je cliënt. Je leert deze waarnemingen om te zetten naar dienende interventies voor je cliënt.

Deze training omvat onder andere:

  • Theorie over systemisch coachen, met aandacht voor het groepsgeweten, loyaliteit en de drie wetmatigheden van goed functionerende systemen zoals door Bert Hellinger beschreven: erbij horen, ordening en balans in geven en nemen. Deze universele principes vormen de basis voor systemisch werk.

 

  • Reflectie op je eigen familiesysteem en de daaraan gerelateerde patronen.
  • Werken met de primaire beweging en systemische overdracht en tegenoverdracht.
  • Creatieve werkvormen zoals werken met vloerankers en poppetjes, waarbij steeds het systemisch perspectief leidend is.
  • Systemische interventies om bewustwording en verandering van patronen te stimuleren.
  • Oefenen met eigen cliëntcases.
  • Casuïstiekbespreking vanuit een systemische invalshoek.
  • Een verkennende blik op systemische dynamieken in organisaties, zoals de driehoek coach – cliënt – opdrachtgever.

 

Materiaal en voorbereiding
Voorafgaand aan de training ontvang je een reader met achtergrondartikelen. Tijdens de training krijg je hand-outs en oefenmateriaal aangereikt. Neem vooral eigen vragen en cases uit je werkpraktijk mee.

Organisaties en de invloed op loopbanen

Organisaties en de invloed op loopbanen

Als loopbaancoach is het essentieel om te begrijpen hoe organisaties werken en welke impact dit heeft op het carrièrepad van jouw cliënt. Het vinden van een passende werkomgeving vereist namelijk inzicht in diverse typen organisaties, organisatiestructuren, cultuur en de wijze van werken. Daarnaast moet je op de hoogte zijn van hoe de werving en selectie van nieuw personeel plaatsvindt en wat er van werknemers wordt verwacht.

Een organisatie is een complex systeem van activiteiten en doeleinden en het is de taak van een loopbaancoach om deze te begrijpen en te kunnen vertalen naar een persoonlijk loopbaanadvies voor de cliënt. In deze masterclass komen alle relevante aspecten aan bod, zoals veranderende organisaties, mobiliteitsbeleid en duurzame inzetbaarheid.

Als loopbaancoach leer je niet alleen wat je moet weten over organisaties, maar ook waar je deze kennis vandaan kunt halen. Door het volgen van deze masterclass ben je in staat om de vertaalslag te maken naar een op maat loopbaanontwikkeladvies voor jouw cliënt. Zo kun je de cliënt faciliteren bij het maken van keuzes die aansluiten op zijn of haar loopbaanontwikkeling.

Naast het begrijpen van organisaties en het vertalen van deze kennis naar persoonlijk advies, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van mobiliteitsbeleid en duurzame inzetbaarheid. Dit zijn belangrijke trends binnen organisaties en het is essentieel om te begrijpen wat dit betekent voor jouw cliënt en de verantwoordelijkheid van organisaties hierin.

Kortom, deze masterclass biedt jou als loopbaancoach de nodige kennis en inzichten om jouw cliënten te begeleiden bij het vinden van een passende werkomgeving en het ontwikkelen van hun loopbaan. Door het volgen van deze masterclass ben je beter in staat om jouw cliënten te faciliteren bij het maken van keuzes die aansluiten op hun persoonlijke loopbaanontwikkeling en ben je op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen organisaties.

Deze masterclass is verplicht binnen de Beroepsopleiding tot loopbaancoach.

Arbeidsmarkt: trends en analyses

Arbeidsmarkt: trends en analyses

Wil jij als loopbaancoach je cliënten beter begeleiden naar een nieuwe baan? Wil je kunnen inspelen op de huidige en toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de consequenties daarvan begrijpen? Dan is deze masterclass iets voor jou!

De masterclass biedt onontbeerlijke kennis en kunde om door de arbeidsmarkt heen te kijken. Je leert trends en indicatoren te begrijpen en te kijken welke effecten daaruit zichtbaar worden of te verwachten zijn. Daarnaast besteden we aandacht aan de vraagkant van de markt en hoe je daarop kunt inspelen in het begeleidingsproces. Door aan deze masterclass deel te nemen, krijg je een nieuwe dimensie toegevoegd aan je vaardigheden als loopbaancoach.

In de masterclass komen onder andere definities en begrippen, de werking van de arbeidsmarkt en objectieve bronnen van arbeidsmarktinformatie aan bod. Ook leer je meer over de kenmerken van generaties op de arbeidsmarkt en de huidige en toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de consequenties daarvan. We gaan in op de toekomstige arbeidsmarkt en de veranderingen in het sollicitatieproces.

Belangrijk is de vertaalslag van arbeidsmarktinformatie naar de specifieke situatie van een cliënt. Hierbij leer je als loopbaancoach op maat advies te geven aan je cliënt. Je krijgt inzicht in de betekenis en rol van de loopbaancoach voor op maat advies.

Wil jij je vaardigheden als loopbaancoach verbeteren en meer inzicht krijgen in de arbeidsmarkt? Schrijf je dan nu in voor deze masterclass en voeg een nieuwe dimensie toe aan je vaardigheden als loopbaancoach!

 

Deze masterclass is verplicht binnen de jaaropleiding BLC.

Activerend coachen

Activerend coachen

Van intentie naar actie

Heb je als loopbaancoach wel eens een coachee de deur uit zien gaan, je afvragend of hun goede intenties ook daadwerkelijk tot resultaten zullen leiden? Of een medewerker horen zeggen: “Ja, dat had ik eigenlijk zullen doen.” Moeten afspraken regelmatig worden verschoven, omdat je coachee of collega wordt opgeslokt door de waan van de dag? Heel frustrerende. Jouw doel is immers om cliënten te helpen bij het bewerkstelligen van duurzame veranderingen. Gelukkig ben je niet de enige. Voor diegenen die op zoek zijn naar een verfrissende aanpak in coaching, introduceren we een innovatieve methode geïnspireerd op agile technieken.

Agile staat niet alleen bekend als de ruggengraat van effectief projectmanagement, maar ook als krachtig instrument voor blijvende verandering en tevredenheid bij cliënten.

Met deze methode ben je in staat:

  • Coachees of medewerkers die vastzitten, los te maken en in actie te brengen
  • Doelen te bereiken op een manier die het hele proces motiverend maakt
  • Coachees en medewerkers stappen te laten maken, ondanks de drukte en waan van alle dag
  • State-of-the-art technieken uit de projectmanagement-wereld toe te passen op je coachingstrajecten

In samenwerking met Dr. Jason Gawke van de Universiteit Utrecht is deze training tot stand gekomen. Ontdek hoe je agile methodieken inzet om coachees of medewerkers actief en betrokken te houden tijdens hun transformatieproces. Hoe je ze – ondanks grote (werk)druk – door middel van kleine stappen, grote doelen kunt laten behalen.

Programma-overzicht
We gaan in deze training niet alleen in op de theorie. We werken ook aan echte casussen en je leert complexe doelen te vertalen naar concrete actiestappen. Samen zorgen we ervoor dat je cliënt meteen actie onderneemt!

In een interactieve setting behandelen we:

  • De kern van agile in coaching en de essentiële vaardigheden
  • Welke tools en technieken je in de intake en coachgesprekken kunt opnemen
  • Strategieën om je cliënt te inspireren en stappen te laten zetten

Voorbereid zijn is het halve werk. Daarom ontvang je alle studiematerialen vooraf.

Deze unieke traing wordt exclusief aangeboden door Vista Nova en komt voort uit succesvol onderzoek en ervaringen binnen Noloc in 2022.

Loopbaancoaching met het Koersonderzoek • 4 maanden

Loopbaancoaching met het Koersonderzoek • 4 maanden

Deze training biedt ervaren coaches een gestructureerde én persoonlijke aanpak voor het begeleiden van mensen in hun loopbaanontwikkeling. Het Koersonderzoek helpt cliënten koers te bepalen op basis van hun biografie, kernwaarden en vitaliteit — richting werk dat écht bij hen past. Daarbij staat niet alleen de vraag ‘wat kan ik?’, maar vooral ook ‘wat klopt voor mij?’ centraal.

De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door Adriaan Hoogendijk en vormt al jaren een van de fundamenten van de beroepsopleiding tot loopbaancoach bij Vista Nova. De afgelopen jaren is het Koersonderzoek verder verdiept en doorontwikkeld, zodat het blijft aansluiten bij actuele loopbaanvraagstukken.

De training is intensief en sterk ervaringsgericht. Je doorloopt zelf de stappen van het Koersonderzoek, oefent met een medecursist (peer) en past de methodiek desgewenst toe bij een proefcliënt. Tussen de lesdagen werk je aan praktijkopdrachten, lees je verdiepingsteksten en reflecteer je op je eigen ontwikkeling. Zo ontwikkel je niet alleen methodische vaardigheid, maar ook persoonlijke scherpte en professionele aanwezigheid als coach.

Wat levert deze training jou op?
Je verdiept je expertise in loopbaancoaching met een krachtige, beproefde methode. Je leert het Koersonderzoek niet alleen toepassen, maar ervaart het ook zelf. Daarmee kun je je coachees begeleiden naar werk dat werkelijk bij hen past — vanuit inzicht, richting en overtuiging.

Wat leer je in deze training?

  • De structuur en opbouw van het Koersonderzoek in de praktijk
  • Biografisch werken: hoe je levensthema’s en patronen herkent en inzet in coaching
  • Werken met het kernkwadrant, de elementenleer en het begrip vitaliteit
  • Het formuleren van een professionele missie en het opstellen van een koersplan
  • Het begeleiden van koersgesprekken die leiden tot inzicht en actie
  • Inzicht in overdracht en tegenoverdracht in loopbaancoaching
  • Werken met weerstand, innerlijke hindernissen en het versterken van zelfsturing

Je ontvangt een handleiding en het werkboek behorend bij de methode. Voorafgaand aan de training wordt een intakeformulier verstrekt en stuur je jouw CV toe.

Opbouw van de training

Deze training is zorgvuldig opgebouwd volgens een leerlijn die start bij zelfonderzoek en eindigt bij het begeleiden van anderen. Elke trainingsdag heeft een eigen focus, met aandacht voor zowel methodiek als persoonlijke ontwikkeling.

Verwachtingen en voorbereiding

Om het maximale uit deze training te halen, werk je actief aan je eigen ontwikkeling en praktijktoepassing. Je reflecteert op je leerproces en oefent met de methodiek, zowel zelfstandig als samen met je peer. Tijdens de training kies je een boek van een voorgestelde literatuurlijst. Dit lees je ter inspiratie en verdieping, en je presenteert jouw inzichten in een korte, informele presentatie op dag 3. Deze presentatie verwerk je ook in je reflectieverslag.

Wat we van je vragen:

  • Deelname aan alle vier de trainingsdagen
  • Het maken van de verplichte opdrachten, met daarnaast ruimte voor optionele verdiepingsopdrachten
  • Na elke lesdag een kort reflectieverslag over o.a. de lesdag, het buddygesprek, je opdrachten en wat je hebt geleerd
  • Een eindreflectieverslag waarin je je leerproces samenvat (in te leveren uiterlijk 5 dagen voor de laatste lesdag)
  • Lezen van een boek naar keuze (uit de voorgestelde lijst) én de handleiding Koersonderzoek

We werken op basis van vertrouwen. Reflectieverslagen zijn bedoeld om jouw ontwikkeling te ondersteunen – er worden tussentijds geen bewijslast of beoordelingen gevraagd.

 

Aan de training Loopbaancoaching met Koersonderzoek zijn 18 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op: nobco.nl

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.