Coachen op de ‘Why’ van je coachee

Coachen op de Why van je coachee

De persoonlijk why is wat iemand in de kern inspireert en drijft. Ontdek hoe jij als loopbaancoach deze met de golden circle van Simon Sinek kunt verhelderen. Zodat je coachee optimaal regie in zijn/ haar loopbaan kan nemen.

In deze workshop krijg je inzicht en praktische werkvormen aangereikt om de why van je client helder te krijgen en te helpen passende keuzes te maken. Hoe help je je client zijn persoonlijke why te formuleren en herkennen? Welke loopbaankeuzes passen bij die why in de praktijk, hoe leef je je why?

Gedurende de dag gaan we met het volgende aan de slag:

 • Werkvormen om de why te ontdekken en ‘te vatten’
  Thema’s, energiebronnen ontdekken, waarderend bevragen, afpellen
 • ‘No-nonsense personen’ hierin begeleiden
  Werken met coachees die het lastig vinden om waarden en missie onder woorden te brengen
 • Congruentie in taken/ projecten/ potentiele functies met de why
  Hoe kun je in de verschillende werkzaamheden zoveel mogelijk je why handen en voeten geven?
 • Hoe straal je je why uit?
  Hoe stel je jezelf voor in bijvoorbeeld een sollicitatie? Hoe reageer je dan op anderen? Lichaamshouding, stem en taal die klopt met je why herkennen en versterken

We werken op twee niveaus; enerzijds verdiep je je inzicht in je eigen why en anderzijds oefen je hoe je de werkvormen kunt gebruiken met mensen die je zelf begeleidt.

Verdieping systemisch coachen bij loopbaanvraagstukken

Verdieping systemisch coachen bij loopbaanvraagstukken

Loopbaancoaching wordt vaak samengevat als de drieslag: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Deze individuele gerichtheid doet geen recht aan de verbinding die mensen ervaren en de patronen die daarin zijn ontstaan, in de eigen biografie en in de organisatie. Systemisch coachen leert je expliciet aandacht te besteden aan de patronen die mensen in werk en leven hebben ontwikkeld: waar ze je cliënt van dienst zijn en waar (niet meer) passend.

In deze eendaagse masterclass werken we met de 3 lagen van systemisch coachen:

 • Niemand kan weg: in- en uitsluiten
 • Je plek in de ordening, in werk en in je gezin van herkomst
 • Balans geven en nemen

Het gaat dan niet alleen om biografisch werk, ook om zicht op de systemische dynamiek in de organisatie, bijvoorbeeld tijdens de intake. Werken met meerzijdige partijdigheid. En over keuzes maken: ‘ja’ zeggen tegen een andere baan, is ook ‘nee’ zeggen tegen je huidige werksetting. De cliënt kiest, de loopbaancoach biedt door zijn open grondhouding de ruimte om de systemische gelaagdheid te onderzoeken, zonder oordeel.

In deze masterclass werken we met de methodiek, aan de hand van je eigen casuïstiek en vragen over jouw rol. We werken niet met opstellingen, wel met vloerankers en poppetjes om het systeem in beeld te brengen. 

Je krijgt vooraf een artikel opgestuurd over Systemisch coachen en loopbaancoaching.

De principes van ACT

Introductie van de principes van ACT voor de loopbaanpraktijk

Soms zijn cliënten niet of lastig in beweging te brengen. Er komen steeds nieuwe beren op de weg. Je ziet geen verandering in gedrag. Je wilt graag wat meer handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Herkenbaar? Dan biedt ACT de oplossing!

Als het gaat om anders omgaan met bepaalde situaties kan hierbij ACT – Acceptance Commitment Theory – helpen. Met ACT laat je iemand ervaren hoe je obstakels in zijn of haar leven/ werk kunt accepteren (acceptance), waardoor je cliënt meer energie en ruimte overhoudt voor de dingen die hij of zij echt belangrijk vindt (commitment). ACT leert om het gedrag te veranderen door te handelen vanuit zelfacceptatie en persoonlijke waarden. Op die manier vergroot ACT de mentale veerkracht.

In deze workshop ervaar je zelf de kracht van ACT. Je krijgt inzicht en praktische werkvormen aangereikt om zelf de methodiek toe te passen in je werk.

De principes van agile binnen de coachpraktijk

De principes van agile binnen de coachpraktijk

In de afgelopen jaren heeft Agile haar meerwaarde bewezen als een succesvolle manier van project- en verandermanagement. Agile leidt tot verhoogde productiviteit en werktevredenheid bij medewerkers en zorgt dat projecten sneller en met meer klanttevredenheid worden opgeleverd.

Is agile het nieuwe wondermiddel? Iedereen komt de begrippen tegen, helemaal als je in de wereld van projectmatig werken bekend bent. Agile: het vermogen om aldoende te leren en effectief kleine stappen te maken om grote doelen te bereiken. Wat is het geheim van agile en hoe kunnen de principes van agile ingezet worden binnen de praktijk van loopbaancoaching.

Samen met Dr. Jason Gawke van de Universiteit Utrecht heeft Vista Nova deze training ontwikkeld. In het afgelopen jaar heeft binnen Noloc een proef gedraaid met deze methode. En met succes. Mede op basis van de ervaringen is de training ontwikkeld. We bieden de opleiding exclusief aan.

Programma

Tijdens deze masterclass word je meegenomen in de achterliggende theorieën van agile en leer je hoe deze toegepast kunnen worden in de praktijk van (loopbaan)coaching.

In de ochtend gaan we allereerst in op de theorie van agile. Je krijgt antwoord op vragen als: wat is agile-coaching? Wat zijn de belangrijkste vaardigheden van de agile-coach? Wanneer kan ik agile-principes succesvol toepassen in mijn werk en wanneer niet? Welke instrumenten en hulpmiddelen heb ik ter beschikking bij agile-coaching? 

De middag staat in het teken van de toepassing van de principes en theorie in casuïstiek van de (loopbaan)coach.

Vooraf krijg je het benodigde studiemateriaal toegestuurd.

Deelnemers kunnen na de masterclass deelnemen aan de Agile community. Er worden diverse online en live events georganiseerd, waarbij herhaling en toepassing van agile-leren centraal staat. Leden van deze community zijn allen professionals die ervaringen in de methodiek uitwisselen, kennis verder ontwikkelen en zich verder willen bekwamen.  Voor geïnteresseerden is er de mogelijkheid om de inzet van geavanceerde tools bij agile, zoals de WorkBoost-app. hieraan toe te voegen. Deze masterclass zelf gaat nog niet in op het gebruik van de app.

Beroepsopleiding tot Loopbaancoach

Beroepsopleiding tot Loopbaancoach

Werk is belangrijk. En veel mensen zoeken nog naar de juiste invulling, voor nu en voor de toekomst. Goede loopbaanbegeleiding is daarvoor essentieel. En daarmee ook het vak van loopbaancoach. Mensen vragen zich steeds vaker af in welke rol of functie hun talenten het beste tot hun recht komen. En zij verwachten van hun baan meer dan alleen een veilige bron van inkomsten. Uitdagende vragen gaan dan een rol spelen, ingrijpende beslissingen worden genomen. Wil jij jouw kwaliteiten om daarbij te ondersteunen professionaliseren? Dan is onze Beroepsopleiding tot Loopbaancoach de meest gedegen opleiding voor jou.

Je wordt opgeleid tot professioneel loopbaancoach.  Je raakt vertrouwd met het Koersonderzoek van de methode Hoogendijk. Dit is de toonaangevende methode  voor de stappen in een loopbaanadviestraject. De opleiding maakt het mogelijk om de methode toe te passen in uiteenlopende casuïstiek. Naast inhoudelijke onderwerpen en het ontwikkelen van vaardigheden, leer je daarbij veel over jezelf.

Behalve loopbaancoach word je tegelijk ook levenscoach. Het ontdekken van de persoonlijke levensmissie van je cliënt gaat altijd vooraf aan het vormgeven van zijn of haar loopbaan. Zo coach je cliënten naar hun allerbeste loopbaanperspectief en help je dat te realiseren.. Om dit te bereiken is er in de opleiding ruimschoots aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. De opleiding kenmerkt zich door intensieve begeleiding en je kunt het geleerde direct toepassen. Het programma wordt gedragen door unieke, gespecialiseerde docenten en supervisoren. Al meer dan 20 jaar bewijst de koersonderzoek-methode het succes in de praktijk.

Wil je graag meer informatie?

Dat kan telefonisch of via Zoom of Teams. Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken via welkom@vistanova.nl of bel 033 30 38 777.

Of kom naar één van onze informatiebijeenkomsten in Amersfoort • de eerstvolgende gelegenheden zijn 21 februari en 28 maart.
Deze bijeenkomsten zijn van 16.30 – 18.30 uur in onze school in Amersfoort.

Uiteraard zijn deze informatiebijeenkomsten gratis bij te wonen. We vragen je wel je hiervoor aan te melden. Meer info

Waarom de Beroepsopleiding tot Loopbaancoach bij Vista Nova?

 • Al 1 op de 3 erkende loopbaancoaches heeft de opleiding in de Hoogendijk-methode gevolgd
 • De opleiding behoort tot de top van de markt
 • Je volgt een Noloc-geaccrediteerde opleiding
 • Je volgt een CPION-erkende post-HBO opleiding (inhoud en didactiek)
 • Je volgt een St!R-erkende opleiding
 • Deze opleiding heeft het Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit
 • Deelname vindt plaats na een persoonlijk intakegesprek
 • Je krijgt individuele coaching en begeleiding
 • Je volgt de opleiding grotendeels met een vaste groep studenten
 • In intervisiegroepen bespreek je je professionele en persoonlijke ontwikkeling met medestudenten
 • Je krijgt les van hooggekwalificeerde docenten, ieder met een eigen specialisatie
 • Tijdens de opleiding werk je met 3 proefcliënten
 • Na de opleiding ben je klaar voor het vak als loopbaancoach of heb je jouw vak als bijvoorbeeld HR-deskundige enorm verrijkt

 

 

De Beroepsopleiding tot Loopbaancoach is Noloc-geaccrediteerd.

Wil je gebruik maken van STAP-budget? Bekijk hier het stappenplan!

Betalen in termijnen is mogelijk. Informeer naar de voorwaarden.

 

 

 

 

Meer info over onze opleiding tot loopbaancoach • Amersfoort

Tijdens onze informatiebijeenkomsten maak je kennis met de Beroepsopleiding tot Loopbaancoach en andere opleidingen en diensten van Vista Nova. 

Amersfoort
De bijeenkomst vindt plaats van 16.30 – 18.30 uur en is vrij van kosten. 
Locatie: Stadsvilla Vista Nova • Stadsring 105 • Amersfoort

Voor informatiebijeenkomsten in Groningen klik hier.

Vooraf aanmelden voor de informatiemiddag is noodzakelijk.

Heb je nog vragen? Neem telefonisch of per mail contact met ons op en we beantwoorden jouw vragen met veel plezier: 033 30 38 777 of welkom@vistanova.nl.

We hopen je binnenkort te mogen ontmoeten.

De Beroepsopleiding tot Loopbaancoach is Noloc-geaccrediteerd.

Tevens kun je gebruik maken van STAP-budget bij deze opleiding!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.