Masterclass Weerstand; de sleutel voor verandering

m.b.v. Appreciative Inquiry (AI)


Masterclass Weerstand; de sleutel voor verandering

Over de Masterclass

In steeds meer organisatieadvies trajecten wordt de Appreciative Inquiry (A.I.) als instrument voor verandering ingezet. In deze dagtraining maak je kennis met de visie achter A.I. en de praktische toepasbaarheid om juist bij grootschalige verandertrajecten mensen in beweging te brengen als loopbaanadviseur.


Wat is Appreciative Inquiry (A.I.)?

A.I. wordt in het Nederlands vertaald met de term waarderend onderzoek. Met een gestructureerde aanpak in 5 fasen worden mensen meegenomen in een veranderproces. De sleutel van succes van deze aanpak, is het uitgangspunt dat mensen zelf met hun succeservaringen de bron vormen voor vernieuwing. Juist de eenvoud van de principes en methode vormt de kracht. Het proces doet een appel op meerdere kwaliteiten van mensen: participeren, samenwerken, verbeelden, denken en doen. Door deze visie te vervlechten in mobiliteitstrainingen, creëer je een hoger rendement.

Locatie: Stadsring 105, Amersfoort
Donderdag 10 september 2020 van 9.30 tot 17.00 uur


 

 

 

·         De ervaren (loopbaan)coach die zichzelf verder wil ontwikkelen op het gebied van groepscoaching en op zoek is naar versnellingsmogelijkheden

·         Ben jij een leergierige starter dan is deze training ook interessant want door bewust te worden van de gehanteerde perspectieven van A.I. kun je reflecteren op eigen zienswijze, wat je eigen groei enorm vergroot

·         Ben jij een manager, werk jij veel met teams of ben je projectleider, dankzij A.I. krijg je een verdiepend instrument in handen om de kracht, kennis en ervaring van groepen effectief in te zetten.

·         Ben jij werkzaam in een organisatie waarin veel verandert, een reorganisatie plaatsvindt of gaat plaatsvinden, dan kan deze training hiertoe handvatten te geven.

 

 

·         Werken met de methodiek van Appreciative inquiry en de daarbij behorende vijf principes

 

·         Hun weerstanden om te zetten naar leerdoelen en dit ook te ondersteunen bij anderen (klanten)

 

·         Oefeningen om te leren weerstanden om te buigen 

 

Tijdens de training neem ik je mee in de visie van A.I. met de 5 inspirerende achterliggende principes. Hierbij maken we steeds een vertaalslag naar onze beroepspraktijk als loopbaanadviseur/coach aan de hand van verschillende basisonderdelen van een mobiliteitstraining. Ten slotte verkennen we de 5 fasen van de A.I.-methode in een loopbaandialoog, zodat je deze aanpak zelf kunt ervaren. Aan het eind van de dag weet je niet alleen wat A.I. is, maar kun je deze in praktische oefeningen met een groep inzetten tijdens loopbaanadvies / vitaliteits trainingen.

 

 

Anezka van de Weg is supervisor voor Vista Nova in de regio Zeeland. Na haar studie sociaal-culturele wetenschappen heeft zij diverse leidinggevende en adviserende functies bekleed. Duurzame inzetbaarheid tijdens verandering stond hierbij steeds centraal. Inmiddels heeft ze zich gespecialiseerd tot loopbaanadviseur/coach met een start bij het Achmea Transfer Centrum. Toen zij de overstap maakte naar de zorgsector (GGZ en ziekenhuis), werd zij geconfronteerd met een afname aan beschikbare tijd in combinatie met een stijging van het aantal boventallige kandidaten. Hierdoor zag zij zich genoodzaakt trainingen in steeds minder tijd uit te voeren. Inmiddels is de oorspronkelijke training gereduceerd van 5 dagen naar 4 dagdelen van 3 uur. Je zou verwachten dat de kandidaten sterk tekort gedaan worden en met het afraffelen van de onderwerpen de tevredenheid onder het vriespunt kelderde. Niets bleek minder waar. Zo was de gemiddelde tevredenheid een 8,8 voor haar laatste trainingen (Admiraal de Ruyter Ziekenhuis). Inmiddels is ze tot de conclusie gekomen, dat ze de trainingen niet alleen had ingekort, maar vooral ook had verrijkt met A.I. 

 

 

De investering van deze dag is: 325,- incl. lunch, koffie, thee en kleine versnaperingen

De trainingsdag is donderdag 10 september 2020 van 9.30 tot 17.00 uur

Locatie ons kantoor aan de Stadsring 105 te Amersfoort

Het maximale aantal deelnemers is 8, waarbij we een afstand van 1.5 meter kunnen garanderen.

De training wordt op HBO-niveau gegeven

Aan het einde van deze trainingsdag ontvang je een certificaat van deelname