Geloofwaardigheid

Mensen maken keuzes. Misschien wel de essentie van mens zijn. Keuzes kunnen maken. Of nog beter, leiderschap tonen over je keuzes. Dat is next level. Het allermooiste is als keuzes passen bij wie je bent.

Als je keuzes in gedrag, leven en werk naadloos in lijn liggen met wie je bent, herkennen andere mensen dat. Het klopt met wat je doet. Je bent geloofwaardig en oprecht. Als mensen keuzes maken die niet bij hun natuur passen, dan voel je dat ook. Iets klopt dan niet helemaal. Het wringt ’n beetje. Leiderschap over jezelf, is keuzes maken die kloppen en daarmee de wereld laten zien wie je bent. En als je dat goed doet maakt het je geloofwaardig.

Leiderschap over jezelf, is keuzes maken die kloppen en daarmee de wereld laten zien wie je bent

Andersom werkt het ook zo. Als je mensen keuzes ziet maken, zegt dat veel over wie ze willen zijn. En dat kan kloppen, maar kan ook niet kloppen. En als het klopt – en het zijn in de ogen van de waarnemer nare keuzes – dan weet je iets over de persoon die de keuze maakt. 

Dit allemaal geldt ook bij loopbaankeuzes. Als er keuzes gemaakt worden, zegt dat veel over wat mensen willen zijn. Een loopbaankeuze is een manifestatie van de persoon. Iedere keuze veronderstelt een zeker leiderschap daarover door de persoon die de keuze maakt.  

Iedere keuze veronderstelt een zeker leiderschap door de persoon die de keuze maakt

Ik moest eraan denken toen deze week Jack de Vries voorzitter werd van de club van huisjesmelkers. En Henk Bleker – de man die naar verluidt via list en bedrog een groot deel van de visstand via pulsvissen om zeep hielp – hoge vertegenwoordiger van Nederland bleek te zijn bij de wereldvoedselorganisatie. Mooie banen allebei, maar het wringt ook enorm als je bedenkt vanuit welk gedachtegoed zij allebei in de politiek actief zijn geweest. Dus ik zit wat te peinzen. Wat is het nu? Loopbaankeuzes in lijn met hun karakters – wat ze geloofwaardig maakt – of zijn het juist onbegrijpelijke loopbaankeuzes, waardoor het eigenlijk niets zegt over wie ze zijn. Maar alleen iets over dat ze geen leiderschap over zichzelf hebben. 

Hans van Westen

De elementenvierhoek nader bekeken

In dit college maak je kennis met de elementenvierhoek. Maria van de Ven neemt je mee in de kenmerken van de elementen, hoe je ze kunt interpreteren en welke aanknopingspunten je ziet voor verdere ontwikkeling. 

Nieuw leiderschap & HRM

Nieuw leiderschap: een steeds vaker gehoorde term, meestal in combinatie met Nieuw Organiseren. Wat is Nieuw Leiderschap en welke kenmerken heeft het? Wat zijn goede vragen voor een (top)leider om zichzelf te stellen en hoe geef je er handen en voeten aan, als leider? Wat heeft de beweging naar Nieuw Leiderschap nodig en wat vraagt dit van jou in relatie tot bestaande HR-beleidskaders, -instrumenten en praktijk? De antwoorden op deze vragen en meer komen aan bod in dit college.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.