Als je ogen gaan glimmen

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om in je sollicitatiebrief of CV iets te zeggen over wie je bent of wat je wilt bereiken. De lezer krijgt daarmee een indruk van wat voor vlees er in de kuip zit.
Ik heb het soms wat moeilijk met die teksten. Vaak kunnen ze beter.

Dat komt ten eerste doordat de vorm van schrijven inderdaad nogal ‘dit-ben-ik’ achtig is. En de ik dan in de beste vorm. Dus initiatiefrijk, sportief, analytisch; dat soort termen. Vergelijk eens twee mensen die dit over zichzelf zeggen, en je merkt gelijk dat er hele stevige persoonlijke verschillen onder dezelfde termen kunnen vallen. En daarmee worden ze nietszeggend. Beter is om teksten over jezelf te formuleren die uniek zijn, en die je niet zomaar op ’n ander kunt plakken. Dat geldt voor wie je bent en voor wat je wilt. Bij dat laatste is het dan ook nog verstandig rekening te houden met de taal van de ontvanger van je tekst.

De echtheid, puurheid en persoonlijkheid moeten ervanaf spatten.

De beste methode om te achterhalen of wat je schrijft klopt, kreeg ik onlangs van een van onze loopbaancoaches aangereikt. Als je je eigen verhaal vertelt, wie je bent en wat je wilt, moeten mensen het kunnen voelen. De echtheid, puurheid en persoonlijkheid moeten ervanaf spatten. Geloven mensen je als je vertelt wat je over jezelf geschreven hebt, over wie je bent en wat je wilt bereiken? Probeer het maar eens in je omgeving. Mensen om je heen herkennen direct wat waar is en wat mooipraterij is. En het belangrijkste: ze zien het in je ogen. Wat echt waar is, wat van binnenuit komt, waar je echt voor gaat, daarvan gaan je ogen glimmen.

Hans van Westen

Beter schrijven, meer impact. Juist nu!

College Vista Nova: Beter schrijven, meer impact. Juist nu!

In dit interview vertelt Mirjam Windrich over het belang van goed schrijven. Correct en begrijpelijk schrijven is van groot belang. Het bepaalt of je invloed hebt op de lezer van je tekst, of je uitgenodigd wordt, of je mensen aan het denken zet. Hoe beter je het schrijven beheerst, des te meer je kunt betekenen in het contact met de geadresseerde. Dat vraagt de juiste grondhouding, en inzicht in slimme schrijftechnieken.

Subsidieregelingen en status arbeidsmarkt

College Vista Nova: Subsidieregelingen en stand van zaken op de arbeidsmarkt

Er is best weer veel veranderd in alle subsidieregelingen rondom de corona-maatregelen. Daan de Vries praat je hierover bij. Denk aan de NOW, TOZO, TVL en uitstel Belastingdienst.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.