Als je ogen gaan glimmen

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om in je sollicitatiebrief of CV iets te zeggen over wie je bent of wat je wilt bereiken. De lezer krijgt daarmee een indruk van wat voor vlees er in de kuip zit.
Ik heb het soms wat moeilijk met die teksten. Vaak kunnen ze beter.

Dat komt ten eerste doordat de vorm van schrijven inderdaad nogal ‘dit-ben-ik’ achtig is. En de ik dan in de beste vorm. Dus initiatiefrijk, sportief, analytisch; dat soort termen. Vergelijk eens twee mensen die dit over zichzelf zeggen, en je merkt gelijk dat er hele stevige persoonlijke verschillen onder dezelfde termen kunnen vallen. En daarmee worden ze nietszeggend. Beter is om teksten over jezelf te formuleren die uniek zijn, en die je niet zomaar op ’n ander kunt plakken. Dat geldt voor wie je bent en voor wat je wilt. Bij dat laatste is het dan ook nog verstandig rekening te houden met de taal van de ontvanger van je tekst.

De echtheid, puurheid en persoonlijkheid moeten ervanaf spatten.

De beste methode om te achterhalen of wat je schrijft klopt, kreeg ik onlangs van een van onze loopbaancoaches aangereikt. Als je je eigen verhaal vertelt, wie je bent en wat je wilt, moeten mensen het kunnen voelen. De echtheid, puurheid en persoonlijkheid moeten ervanaf spatten. Geloven mensen je als je vertelt wat je over jezelf geschreven hebt, over wie je bent en wat je wilt bereiken? Probeer het maar eens in je omgeving. Mensen om je heen herkennen direct wat waar is en wat mooipraterij is. En het belangrijkste: ze zien het in je ogen. Wat echt waar is, wat van binnenuit komt, waar je echt voor gaat, daarvan gaan je ogen glimmen.

Hans van Westen

De juiste mindset bij het vinden van ander werk

College Vista Nova: De juiste mindset bij het vinden van ander werk

Jouw mindset bepaalt 80% van het succes. Ook bij het vinden van ander werk. Een cruciaal element van deze mindset is het herformuleren van belemmerende gedachten. Aan de hand van een praktische oefening kijken we ook welke gedachten jou belemmeren bij het vinden van ander werk en hoe je die kan omdenken zodat je toch een volgende stap zet.

Het belang van goed afscheid nemen

College Vista Nova: Het belang van goed afscheid nemen

Ben jij net je baan verloren of werk je met mensen die dit meemaken? Dan is dit college iets voor jou! Om de kans op succes in je volgende baan te vergroten, is het erg belangrijk om goed afscheid te nemen van de baan die je verloren bent. Denise van Geelen neemt je mee aan de hand van de transitiecirkel, geeft praktische tips en uiteraard uitleg.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.