Als je ogen gaan glimmen

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om in je sollicitatiebrief of CV iets te zeggen over wie je bent of wat je wilt bereiken. De lezer krijgt daarmee een indruk van wat voor vlees er in de kuip zit.
Ik heb het soms wat moeilijk met die teksten. Vaak kunnen ze beter.

Dat komt ten eerste doordat de vorm van schrijven inderdaad nogal ‘dit-ben-ik’ achtig is. En de ik dan in de beste vorm. Dus initiatiefrijk, sportief, analytisch; dat soort termen. Vergelijk eens twee mensen die dit over zichzelf zeggen, en je merkt gelijk dat er hele stevige persoonlijke verschillen onder dezelfde termen kunnen vallen. En daarmee worden ze nietszeggend. Beter is om teksten over jezelf te formuleren die uniek zijn, en die je niet zomaar op ’n ander kunt plakken. Dat geldt voor wie je bent en voor wat je wilt. Bij dat laatste is het dan ook nog verstandig rekening te houden met de taal van de ontvanger van je tekst.

De echtheid, puurheid en persoonlijkheid moeten ervanaf spatten.

De beste methode om te achterhalen of wat je schrijft klopt, kreeg ik onlangs van een van onze loopbaancoaches aangereikt. Als je je eigen verhaal vertelt, wie je bent en wat je wilt, moeten mensen het kunnen voelen. De echtheid, puurheid en persoonlijkheid moeten ervanaf spatten. Geloven mensen je als je vertelt wat je over jezelf geschreven hebt, over wie je bent en wat je wilt bereiken? Probeer het maar eens in je omgeving. Mensen om je heen herkennen direct wat waar is en wat mooipraterij is. En het belangrijkste: ze zien het in je ogen. Wat echt waar is, wat van binnenuit komt, waar je echt voor gaat, daarvan gaan je ogen glimmen.

Hans van Westen

Succesvoller solliciteren

College Vista Nova: Succesvoller solliciteren

In dit college vertelt Judith Schoorlemmer je alle kneepjes van het solliciteren. Heel belangrijk daarbij is hoe je een goede sollicitatiebrief en cv maakt. Wat moet er in staan? En wat juist niet? Hoe moeten die documenten eruit zien? “Iedereen kan beter leren solliciteren. En zodra je merkt dat je veel meer zelf in de hand hebt dan je denkt, ga je echt stappen maken. Die baan ligt ergens op je te wachten.”

Van werkdruk naar werkgeluk

College Vista Nova: Van werkdruk naar werkgeluk

Wanneer werkdruk en stress ontstaat, helpen de aanwijzingen van de methodiek Tijdsurfen je terug te keren naar kalmte, focus en werkgeluk. In dit college vertellen Yvonne von den Steinen en Richard Heijne je meer over deze methodiek.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.