Sharpen the Saw

Veel coaches zijn goede boekenlezers. Sommige managers ook. Maar ze lezen wel verschillend. Heel kort door de bocht: managers hebben vaak veel meer boeken dan ze gelezen hebben en de inhoud is vaak bedrijfskundig of gaat over leiderschap of how-to … . Coaches zijn meer kaft tot kaft lezers, of ze komen in ieder geval een heel eind in de tekst. Veel onderwerpen rond ontwikkeling, zingeving en het eigen vakgebied.

Het is alweer heel wat jaren geleden dat Stephen Covey The seven Habits of Higly effective People schreef. Het boek is het resultaat van onderzoek naar wat mensen – ongeacht discipline, vakgebied of generatie – effectief maakt in wat ze doen. Covey heeft gekeken naar uiteenlopende beroepen zoals laboranten, docenten, managers, accountants, basketballers en tuinmannen. De meest effectieven onder hen, volgen mensen in hun omgeving, En wat bleek: de meest effectieven – onafhankelijk van hun beroep – hadden 7 dingen gemeenschappelijk. Kwaliteiten in hun persoonlijke en professionele leven, waarmee zij kennelijk door de omgeving als effectief werden beoordeeld.

Het komt erop neer dat zij zeer regelmatig zichzelf schoolden, trainden, goeie boeken écht lazen en de lat voor zichzelf in hun ontwikkeling steeds hoger legden

Een van die eigenschappen heet Sharpen the Saw. De zaag scherp houden dus. Het komt erop neer dat zij zeer regelmatig zichzelf schoolden, trainden, goeie boeken écht lazen en de lat voor zichzelf in hun ontwikkeling steeds hoger legden. Loopbaancoaches moeten bij uitstek aandacht geven aan zichzelf scherp houden. Hun vak staat midden in de maatschappij, de impact op het leven van de coachee is fors, er verandert steeds van alles. Jullie kunnen zelf ook nog veel goede redenen bedenken. 

Ontwikkelen is de kern van ons vak. Dat is wat we te bieden hebben. En Stephen Covey leerde ons dat we dat alleen kunnen bieden, als we het eerst onszelf gunnen. Zeer regelmatig. Zo hou je jouw zaag scherp.

Hans van Westen

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.