Wie schrijft die groeit

Bij Vista Nova laten we mensen graag schrijven. Geen boeken, blogs of stukken voor publicatie, maar gewoon met pen op papier. En toeval of niet (niet dus), maar de laatste tijd kom ik steeds mensen tegen die me uitleggen hoe belangrijk het is om te schrijven. Dat heeft twee redenen.

Ten eerste is het een mooi proces om je verhaal te vertellen en terwijl je dat opschrijft met een fijne pen op papier rustig op zoek te gaan naar de juiste zinnen en woorden. Naast dat schrijven heerlijk is om te doen, is het een goede manier om je coachee te begeleiden. Schrijven doet iets in je hersenen. Een door mij bewonderde IT-manager vertelde laatst dat hij met zijn gave laptop zowel kon typen als ‘digitaal’ kon schrijven. Hij merkte dat als hij schreef, hij dingen beter onthield. Ik durf de stelling wel aan: met de hand schrijf je mooiere teksten, en als je het rustig doet schrijf je netter. En onthoud je het dus beter. De rust die je voor het schrijven neemt, brengt je op creatieve ingevingen en frisse gedachten.

Met de hand schrijf je mooiere teksten. Als je het rustig doet, schrijf je netter. En onthoud je het beter

Ten tweede: het verhaal zelf. Bij Vista Nova houden we van biografisch werken. Het schrijven over een ontwikkeld werkleven helpt het te begrijpen. Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen – dat werk. Het is iedere keer indrukwekkend als we zien hoe het werkleven van vandaag begrepen kan worden door te beschrijven hoe het tot stand gekomen is. De ups en down, de studies, de energie. En de inspiratie van leraren, mentoren, collega’s die goede dingen voor iemand betekenden of leermeesters die de weg hebben gewezen. Het leert ons dat begrijpen dat hoe een loopbaan tot stand komt, diep inzicht geeft in de positie en de beleving daarvan vandaag. Dat diepe inzicht kun je goed gebruiken voor het vervolg van je loopbaan.

Ik nodig iedereen uit aandacht te geven aan z’n biografie. En dan het liefst met een mooie pen op fijn papier.

Hans van Westen

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.