Vandaag is vandaag, morgen is morgen

In gesprek met Alexander van Hedel

Op een meter afstand ontkwam coach en trainer Alexander van Hedel aan een lawine op de Mount Everest. Deze levensveranderende gebeurtenis leverde hem een inzicht op dat de rode draad in zijn bedrijf werd. Nu helpt hij professionals vanuit zijn bedrijf Mindful Perspectief de volgende stap te zetten in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. In dit interview vertelt hij hoe de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur hem als mens én professional de verdieping gaf waar hij naar op zoek was.

Alexander, je werkt als leidinggevende bij Justitie en hebt je eigen bedrijf als coach en trainer. Hoe kwam je tot deze verrassende combinatie?
‘Als ervaren leidinggevende bij Justitie werd ik vaak opgeslokt door de waan van de dag. Ik werd steeds meer manager en merkte dat ik mijn passie voor personeel en talentontwikkeling niet 100% kon inzetten. Een van mijn medewerkers maakte gebruik van een loopbaancoach, en was daar heel tevreden over. Toen ik daar met hem over sprak, werd ik nieuwsgierig. Ik startte een traject met een loopbaancoach. Tijdens dit traject zei deze coach: “Alex, weet je waar jij naar op zoek bent? Mijn baan!” Inderdaad. Het kwartje viel. Dit was wat ik te doen had. Terugkijkend startte dit verlangen al in 2014, toen een gebeurtenis een innerlijke transformatie in gang zette.’

Tijdens dit traject zei deze coach: “Alex, weet je waar jij naar op zoek bent? Mijn baan!”

Dat maakt nieuwsgierig! Wat gebeurde er in 2014?
‘Ik besloot een marathon te gaan lopen op de Mount Everest. Op dag 3, tijdens de trekkingstocht naar het basecamp, had ik het zwaar. Ik vroeg de sherpa (begeleider): “Hoe ver lopen we morgen?” Hij keek me aan, schudde zijn hoofd en zei: “Vandaag is vandaag. Morgen is morgen.” Ik raakte geïrriteerd en was moe. De volgende dag reikte de sherpa me een hand toe. Ik greep zijn hand en vloog een meter vooruit. Op een meter afstand ontkwam ik aan een lawine die achter me neerstortte. Ineens snapte ik wat hij eerder tegen me zei. Ik hoefde niet over mijn grenzen te gaan of extremen op te zoeken. Ik mocht, met beide voeten op de grond, gaan leven met de dag. Harder gaat het leven niet, dus geniet van vandaag. Dat inzicht werd de rode draad in mijn bedrijf, waarin ik deze visie uitdraag naar mijn klanten.’

Wat me aansprak aan de opleiding van Vista Nova was dat het hele proces wordt doorlopen; van biografisch werken tot de arbeidsmarktbenadering.

Je bent net afgestudeerd. Gefeliciteerd! Waarom besloot je als ervaren professional de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur bij Vista Nova te volgen?
‘Na mijn opleidingen tot mindfulness trainer, NLP- en teamcoach wilde ik mezelf professionaliseren als loopbaancoach. Wat me aansprak aan de opleiding van Vista Nova was dat het hele proces wordt doorlopen; van biografisch werken tot de arbeidsmarktbenadering. Wat beweegt iemand? Waarom loopt iemand vast? Bij Vista Nova leerde ik dit soort vraagstukken te bekijken vanuit een mensgerichte benadering, en niet met cijfertjes en testjes – precies wat ik als leidinggevende zo miste. Tijdens de opleiding leerde ik een groot scala aan methoden en interventies beheersen, die ik naar behoefte in mijn begeleiding kon toepassen. De opleiding gaf me de tools en het vertrouwen om professionals te ondersteunen, faciliteren en stimuleren in hun groei en innovatie – of dat nou in hun leven of werk is.’

Zou je de opleiding aan andere loopbaanprofessionals aanraden?
‘Ja! Ik vind het een toegankelijke opleiding op een hoog niveau. Dat merk ik bij andere opleidingen toch minder. De Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur is een geïntegreerd programma, waarbij je ook aan de slag gaat met je eigen ontwikkeling. Bij de Kwaliteitskring van Noloc, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches, vertel ik graag over mijn goede ervaringen bij Vista Nova en merk ik dat wat ik inbreng moeiteloos wordt aangenomen. Trouwens, niet alleen de Beroepsopleiding is een aanrader. Volg ook de gratis online colleges! Een laagdrempelige en gratis manier om te leren en ontwikkelen.’

Wat zijn je plannen nu je de opleiding afgerond hebt?
‘De markt veroveren! Ik ben momenteel in gesprek met verschillende bedrijven om ze als trainer, teamcoach of loopbaancoach te helpen bij zelfsturing en zelforganisatie – een thema waar veel organisaties mee aan de slag moeten. Ik weet niet wat de toekomst me brengt, maar merk dat er mooie kansen op mijn pad komen als ik loslaat. Voorheen zou ik me waarschijnlijk vastbijten. Nu durf ik de dingen op mijn pad te laten komen. Dat doet me denken aan de quote van Einstein: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Doe het eens een keer anders.’

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.