Ik wilde mezelf verder professionaliseren in loopbaancoaching

In gesprek met Brenda Akoma

Wij gingen in gesprek met Brenda Akoma; coach, aromatherapeut en afgestudeerd loopbaanadviseur bij Vista Nova. Toen Brenda met de Jaaropleiding tot Loopbaanadviseur startte, was zij al coach en wilde zij zich verder bekwamen in het vak van loopbaancoaching. Naast dat ze zichzelf als instrument leerde inzetten in haar coaching, leerde ze een hoop concrete tools en vaardigheden die haar loopbaanpraktijk versterkten en haar bedrijf een boost gaven. In dit interview vertelt Brenda waarom ze de opleiding niet had willen missen en hoe haar leven als afgestudeerd loopbaanadviseur eruitziet.

Waarom koos je voor de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur?
‘Ik was al coach, maar wilde mezelf professionaliseren in loopbaancoaching. Waar ik bij mijn andere coachopleidingen had geleerd om zelf mijn instrument te zijn in mijn coaching, wilde ik nu leren welke instrumenten ik nog meer kon inzetten – zoals concrete oefeningen en opdrachten. Nadat ik mijn training e-coaching bij Vista Nova afrondde wist ik het zeker: ik wilde de jaaropleiding doen! Ik vond de sfeer bij Vista Nova ontzettend fijn, warm en open en ik voelde me er direct op mijn gemak. Naast dat de opleiding goed bij me paste, wilde ik ook kiezen voor de best aangeschreven opleiding – en dat was deze.’

De combinatie van methodiek en intuïtie maakt de opleiding heel sterk

Wat heeft de jaaropleiding je gebracht?
Ik vond het een geweldige opleiding. Het was hard werken, ook omdat je zelf alle opdrachten van het Koersonderzoek maakt en het hele loopbaantraject doorloopt. Tegelijkertijd vond ik dat prettig; voordat je een ander kunt begeleiden in zijn of haar loopbaanontwikkeling, maak je die ontwikkeling zelf door en ontdek je wat je drijft. De methodiek van het Koersonderzoek vind ik fijn omdat deze niet in beton gegoten is, maar je toepast was er nodig is voor de betreffende coachee. De methodiek is leidend in je begeleiding, maar binnen die leidraad bied je maatwerk en volg je de ontwikkeling van je coachee. Naast de methodiek leer je je intuïtie te gebruiken en af te stemmen op waar je coachee zich bevindt. Zo kun je de methodiek soms ook loslaten en volgen wat je zelf voelt dat iemand nodig heeft. De combinatie van methodiek en intuïtie maakt de opleiding heel sterk.’

Wat was jouw eigen doel met de opleiding?
‘Omdat ik naast mijn baan in loondienst mijn eigen praktijk als loopbaancoach wilde opzetten, was ik op zoek naar goede en concrete begeleiding en ondersteuning. En die vond ik. We leerden in de opleiding en in de intervisiegroep over hoe je je eigen coachpraktijk opzet, hoe je jezelf profileert en hoe je acquisitie pleegt. Ik ben ervan overtuigd dat mijn bedrijf een enorme boost heeft gekregen door de stappen die ik dankzij de opleiding heb durven en kunnen zetten. De intervisiegroep bleek overigens zo prettig en nuttig dat we deze hebben voortgezet en elkaar nog steeds ontmoeten.’

Hoe ziet jouw leven als afgestudeerd loopbaancoach eruit?
‘Ik combineer mijn eigen praktijk als loopbaancoach en aromatherapeut met mijn baan als mobiliteitsadviseur. Soms vind ik het best pittig om mijn baan te combineren met mijn eigen bedrijf, maar vooral vind ik het erg leuk en merk ik dat er veel overlap tussen zit. Wat ik zo heerlijk vind aan mijn eigen bedrijf is dat ik daar loopbaanbegeleiding op mijn eigen manier kan aanbieden, waarbij ik kijk hoe stresscoaching en/of aromatherapie het proces van een coachee kan ondersteunen. Dat ik mijn expertises kan combineren om iemand te helpen met zijn of haar persoonlijke en professionele ontwikkeling, vind ik te gek!’

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.