Er is altijd een oplossing

In gesprek met Desiree Hintzen

Desiree Hintzen maakte zelf meerdere keren een carrièreswitch: van oncologieverpleegkundige naar teamleider HRD en vervolgens naar loopbaancoach. Nog altijd combineert zij haar werk als teamleider in het ziekenhuis met haar baan als zelfstandig loopbaanadviseur. Als loopbaanadviseur streeft Desiree er altijd naar om het optimale in mensen naar boven te halen: ‘Het glas is bij mij halfvol en ik denk altijd in mogelijkheden en oplossingen.’ 

Desiree, hoe is loopbaancoaching op jouw pad gekomen? 
‘Ik werk al heel lang in de zorg en heb als oncologieverpleegkundige gewerkt. Bijna 10 jaar geleden heb ik de switch gemaakt van verpleegkundige naar teamleider HRD. Daarnaast ben ik toen opleidingskunde gaan studeren. Een onderdeel hiervan was het coachen van medewerkers. Daar heb ik die affiniteit met coachen en begeleiden van mensen ontwikkeld. In mijn werk kreeg ook steeds meer vragen, die loopbaan georiënteerd waren. Op dat vlak miste ik alleen nog wat kennis en vaardigheden. In overleg met mijn leidinggevende heb ik toen de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur gevolgd bij Vista Nova. En naast mijn baan in het ziekenhuis, ben ik ook als loopbaanadviseur voor mijzelf begonnen.’ 

Je werkt nu ook nog steeds als HRD-adviseur in het Laurentius ziekenhuis in Roermond. Op welke manier helpt die ervaring jou in je werk als loopbaanadviseur? 
‘Dat helpt mij zeker. De trajecten voor medewerkers in het ziekenhuis zijn natuurlijk zorg gerelateerd. Daarover heb ik ook de meeste kennis. Maar de problemen waar mensen tegenaan lopen, zie je in alle branches terugkomen. Daarbij staat een loopbaanvraag nooit op zichzelf. Er zit bijna altijd meer achter. Ik probeer dan ook altijd de vraag achter de vraag boven tafel te krijgen.’

Een loopbaanvraag staat nooit op zichzelf. Er zit bijna altijd meer achter

Hoe kom je bij die vraag achter de vraag?
‘Daar heb je bepaalde technieken voor. Bijvoorbeeld het Koersonderzoek van VistaNova. Die methode is dusdanig opgebouwd dat je in diverse stappen naar een bepaald doel toewerkt. Je gaat bijvoorbeeld eerst op zoek naar wat je passie is en wat je belangrijkste drijfveren en waarden zijn. Je onderzoekt ook waar je werkvreugde ligt. En soms kom je erachter dat mensen eigenlijk prima op hun plek zetten, maar dat er op een ander vlak iets moet veranderen. Zo kom je dus achter de vraag achter de vraag.’

Je hebt zelf ook een carrièreswitch gemaakt: van oncologieverpleegkundige naar teamleider HRD en vervolgens naar loopbaanadviseur. Dit maak je waarschijnlijk ook regelmatig mee bij je cliënten. Zorgt dat bij jou ook voor een stukje herkenbaarheid?
‘Ja en nee. Bij mij is het nooit zover gekomen dat ik niet meer goed op mijn plek zat. Ik deed mijn werk altijd met heel veel plezier. De carrièreswitch kwam bij mij eigenlijk gewoon op mijn pad. Ik herken wel dat mensen op een punt in hun leven zitten en denken: ga ik dit de rest van mijn loopbaan nog doen? Ik kan mij heel goed voorstellen dat dat heel lastig kan zijn. Ik geef mensen dan altijd mee dat de keuze die je maakt, niet altijd voor de rest voor je leven hoeft te zijn. Binnen een bepaald vakgebied kun je ook weer een hele andere richting opgaan of jezelf verder ontwikkelen. Zo is het bij mij ook gegaan.’

Hoe help jij mensen om een volgende stap te zetten in hun loopbaan?
‘Ik probeer mensen eerst terug te brengen naar zichzelf. Wat vind je belangrijk in het leven? Waar liggen je kwaliteiten? Wat zijn je ontwikkelpunten? En wat belemmert je om stappen te zetten? Soms hebben mensen blokkades in hun hoofd, waardoor zij bepaalde keuzes niet kunnen of durven maken. Daarom moet je goed weten hoe je als persoon in elkaar zit. Weten waar je energie uit haalt en vooral ook weten wat je níet wilt. Dat maakt de focus makkelijker. En natuurlijk is een loopbaantraject altijd maatwerk.’

Als je weet hoe je als persoon in elkaar zit, wat je drijfveren zijn en waar je energie van krijgt, dan kun je makkelijker gaan matchen met werkzaamheden, competenties en taken

Waarom is het zo belangrijk om goed te weten hoe je als persoon in elkaar zit?
‘Als je weet hoe je als persoon in elkaar zit, wat je drijfveren zijn en waar je energie van krijgt, dan kun je makkelijker gaan matchen met werkzaamheden, competenties en taken. En je voelt beter wat bij je past. Tijdens het traject komen we daar achter door oefeningen te doen, waarbij je van je hoofd naar je hart gaat. En in een latere fase van het traject zorg je ervoor dat mensen actie gaan ondernemen. Bijvoorbeeld door netwerkgesprekken te voeren. Dan ga je dus van denken en voelen naar een stukje ervaren. Zo ga je dat steeds verder toespitsen.’

Je bent als docent en supervisor betrokken bij de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur. Wat vind jij het mooiste aan jouw werk bij Vista Nova?
‘Ik vind het heel mooi dat ik mijn eigen kennis en ervaring kan overdragen op anderen. Zo kun je anderen weer vooruit helpen en coachen in hun ontwikkeling tot loopbaanadviseur. Ik vind het heel mooi om te zien dat de studenten daar echt iets aan hebben.’

Wat wil jij vanuit jouw ervaring meegeven aan beginnende loopbaancoaches?
‘Blijf zelf continu leren en reflecteren. Vooral ook op wat goed gaat. Als je zelf open staat voor ontwikkeling en je je daar ook kwetsbaar in kunt opstellen, geef je dat ook aan een ander mee. Cliënten voelen zich dan ook sneller veilig om stappen te zetten en zich kwetsbaar op te stellen.’

Heb  je een bepaald motto? Wat is dat en waarom?
‘Het glas is altijd halfvol. Ik zoek altijd naar de mogelijkheden. En dat probeer ik anderen ook altijd mee te geven. In mijn optiek zijn er altijd oplossingen voor problemen of belemmeringen.’

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.