Vooruit is niet altijd rechtdoor

In gesprek met Elsbeth Meijer

Elsbeth is van origine juriste en werkte voordat ze in 2014 aan de slag ging als loopbaancoach en trainer in commerciële, leidinggevende en staffuncties. Zo werkte ze onder andere als manager in het bedrijfsleven. Ze voelde steeds meer dat het werk wat ze deed haar geen voldoening meer gaf. Elsbeth volgde de opleiding tot loopbaancoach bij Vista Nova. Ze ging eerst naar een informatiemiddag en na vergelijking met andere aanbieders koos ze voor de Post-hbo Beroepsopleiding tot Loopbaancoach bij Vista Nova. Het is een heel praktische opleiding die in de markt goed bekend staat. Elsbeth werkt nu voor diverse opdrachtgevers op het gebied van talentmanagement, outplacement en duurzame inzetbaarheid. Ze is ook verbonden als docent en supervisor aan Vista Nova.

Elsbeth, jij hebt een juridische achtergrond. Hoe is het vak van loopbaancoach op jouw pad gekomen?
Ik werkte in de financiële dienstverlening en had daar diverse functies bekleed, maar ik merkte dat het me geen voldoening meer gaf. Ik kreeg daar geen energie meer van en had al langer een droom. Ik wist op een bepaald moment waar ik echt energie van kreeg. Mijn drijfveer was duidelijk. Wanneer ik tijdens mijn werk geconfronteerd werd met loopbaanvragen merkte ik dat ik dat reuze interessant vond. Toen ik jaren geleden in Rotterdam in de hectische ochtendspits van een tramhalte naar mijn kantoor liep, kruiste een tram mijn pad waarop met grote letters stond: Vooruit is niet altijd rechtdoor!, kwam dat enorm binnen. Daar is het zaadje geplant om het roer om te gooien. Ik werkte toen al een flink aantal jaren voor hetzelfde bedrijf. Om de zoveel jaren switchte ik wel van functie, maar de laatste tijd bekroop me steeds vaker het gevoel dat dit het niet meer was. Ik werd geacht vooruit (lees: rechtdoor) te gaan in mijn carrière. Maar ik wilde eigenlijk helemaal niet rechtdoor. Ik vergelijk het met een luchtbelletje dat steeds groter wordt, totdat je het niet meer kunt negeren. Ik koos voor de horizontale loopbaanstap in plaats van de verwachte verticale stap in mijn carrière. Ik volgde de Beroepsopleiding tot Loopbaancoach bij Vista Nova. Mijn zekerheden gaf ik op dat moment op. Later kon ik altijd nog zien of dit de juiste keuze zou zijn. Mensen om me heen vroegen zich destijds wel af of ik wel verzekerd was van werk. Dat was op dat moment nog onzeker, maar ik besloot de stap te wagen. Inmiddels werk ik voor diverse organisaties en bedrijven en heb ik gelukkig volop werk.

Durven is je evenwicht verliezen, niet durven is jezelf verliezen

Wat vind je zo mooi aan dit vak?
Dat ik een stukje mag meelopen in iemand zijn leven. Er komt naast werk vaak een heel persoonlijk stuk bij kijken. Een loopbaanvraag is meestal ook een levensvraag. Een vraag die leidt tot bewustwording. Hoe ben je hier gekomen? Was je een bijrijder of zat je zelf aan het stuur? Wat wil ik nu? Is er een goede balans tussen werk en privé? Dit zijn allemaal vragen die van belang kunnen zijn in een loopbaantraject. Ik vind het fantastisch om iemand te helpen zijn toekomst richting te geven. Als mensen een goede keuze maken die bij hen past qua werk, heeft dat niet alleen invloed op hun werkgeluk maar ook op hun levensgeluk. Mijn eigen ervaring met mijn loopbaanswitch gebruik ik deels. Ik snap dat mensen het spannend vinden, benoem dit ook en spreek uit ervaring. Maar uiteindelijk gaat het om hun proces!

Je houdt je ook bezig met duurzame inzetbaarheid. Wat is volgens jou duurzame inzetbaarheid?
Duurzame inzetbaarheid is dat je als bedrijf zorgt dat jouw medewerkers klaar zijn voor de toekomst en wendbaar blijven. Verder is iemand duurzaam inzetbaar wanneer hij of zij werkt vanuit zijn kracht en kwaliteiten. Het gaat hierbij niet zozeer om wat iemand goed kan, maar om de werkzaamheden waar iemand energie en flow van krijgt.

Hoe verhoudt duurzame inzetbaarheid zich tot de huidige crisis?
Dat is een terechte vraag. Tijdens het coachen help ik iemand zijn toekomst opnieuw richting te geven, maar door de huidige crisis zie je dat de arbeidsmarkt veranderd is. Mensen kunnen ervoor kiezen om zich om te laten scholen in een richting die meer kansen biedt. Maar ook dit heeft met duurzame inzetbaarheid te maken en daarin kan een loopbaancoach van waarde zijn. Het gaat erom dat je kunt meebewegen. Wanneer een stewardess de klantgerichtheid en het verlenen van service zo leuk vindt in haar werk, kijk ik samen met haar in wat voor functies deze skills nog meer toepasbaar zijn. Op deze manier kijken we samen naar een toekomst die voldoening geeft. Wendbaarheid, dat is waar het bij dit begrip om draait

Je leert als loopbaancoach hoe je anderen kunt helpen bij het oversteken van een drukke straat, zodat ze daarna zelf verder kunnen

Wat doe je als supervisor en docent bij Vista Nova?
Als supervisor begeleid ik coaches in opleiding. Dit zijn studenten die met proefcliënten werken en die met mij altijd kunnen sparren over situaties waar ze tegenaan lopen. Daarnaast ben ik docent van de Beroepsopleiding tot Loopbaancoach van Vista Nova. Ik vind het heel boeiend om mensen mee te nemen in ons mooie vak. Ik verzorg het dagdeel: Afsluiting Koersonderzoek; stap naar de arbeidsmarkt’. Het is geweldig om de studenten mee te nemen in de fase waarin een coachee zich bevindt. De stap maken van binnen naar buiten. Wie is deze persoon, wat kan hij, wat wil hij en hoe kan ik dit vormgeven op de arbeidsmarkt?

Heb je weleens een masterclass gevolgd bij Vista Nova?
Ja, ik heb e-coaching gevolgd. Tijdens deze masterclass leerde ik vooral hoe ik cliënten schriftelijk kon begeleiden. Momenteel werk ik veel online, maar ik begeleid mensen niet schrijvend. Het is wel heel waardevol om specifiek op dit onderwerp in te zoomen wanneer je mensen op afstand moet begeleiden Het is heel belangrijk om te merken wat een bepaalde woordkeuze in een mail kan doen.

Wat vind je mooi aan de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur van Vista Nova?
Het is een heel gedegen opleiding, waarbij je gebruik leert maken van het Koersonderzoek (Lemniscaat Model). De opleiding leert je hoe je cliënten kunt begeleiden in vragen als: Wie ben ik? Wat heeft me gevormd? Wat zijn mijn kwaliteiten? Waar krijg ik energie van? Zoals ik al eerder vertelde haal je er voor jezelf ook veel uit. Het is niet alleen voor toekomstige loopbaancoaches een goede opleiding, maar managers hebben er ook baat wanneer het gaat over de begeleiding van hun medewerkers.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.