Mensen worden meer geboeid door verhalen dan door feiten

In gesprek met Inge van Erkel

Na de geboorte van haar derde kind stond Inge van Erkel op een kruispunt in haar loopbaan. Tijdens een loopbaantraject vroeg ze haar coach al snel om van stoel te wisselen. 17 jaar later helpt ze met haar aanstekelijke enthousiasme nog steeds mensen in hun loopbaan de “taart te bakken die ze het lekkerst vinden”, en niet genoegen te nemen met minder. Maar hoe pak je dat nou aan? In dit interview legt ze je uit hoe je alles uit je loopbaan haalt.

Inge, hoe is loopbaancoaching op jouw pad gekomen?
‘Ik was altijd al nieuwsgierig naar mensen en bezig met vragen als ‘wat wil je, en waarom? En hoe dan?’ Tijdens mijn diëtiste-opleiding ontdekte ik dat ik geen diëten wilde voorschrijven, maar wilde weten wat drijfveren van mensen waren. Ook als manager wilde ik medewerkers helpen om hun ideale loopbaan te realiseren. Helaas moest ik vooral bezig zijn met de resultaten onder de streep, en niet zozeer met mensen. Op een gegeven moment volgde ik zelf een loopbaantraject. Wat werd mijn volgende stap? Ik had net mijn derde kind gekregen en vroeg me af hoe ik mijn carrière ging combineren met het moederschap.

Na een paar gesprekken met een loopbaancoach vroeg ik haar: ‘zullen we maar van stoel wisselen?’
Hoewel ik niet uit een ondernemersgezin kom, vond ik de moed en het vertrouwen om na de opleiding tot loopbaancoach voor mezelf te starten. Ik vond het ideaal dat ik als coach optimaal flexibel kon zijn, zowel in mijn werk als naar mijn gezin. Mijn kinderen geven mij nu terug dat ik er altijd was, hoe druk ik het ook had. Een mooi compliment.’

Ik help je niet te blijven dromen, maar stappen te zetten. Van droom naar werkelijkheid.

Een gedurfde loopbaanstap! Hoe begeleid jij cliënten naar een nieuwe stap?
‘Dat coaching de rode draad in mijn eigen loopbaan was, zag ik pas later. Diezelfde zoektocht naar de rode draad geef ik in loopbaantrajecten terug aan mensen. Ik zie je functie niet als een vaststaand gegeven, maar als iets dat verandert. Daarbij help ik je eerst naar binnen te kijken (wie ben je, wat wil je en waarom?) en daarna de stap naar buiten te zetten (hoe ga je dat vormgeven?). Ik help je niet te blijven dromen, maar stappen te zetten. Van droom naar werkelijkheid.’

Waarom vind je het belangrijk dat mensen alles uit hun loopbaan halen?
‘De wereld is veranderd. Onze ouders, tantes en ooms zaten lang in dezelfde baan en vonden zekerheid, stabiliteit en degelijkheid belangrijk. Nu leven we in een wereld vol mogelijkheden. Mijn kinderen weten dat wat ze nu doen, over drie jaar anders kan zijn. Hoe mooi is het als je tijdens je pensioen terugkijkt op een werkleven vol plezier? Ik vind het zuur als ik mensen hoor zeggen dat hun baan niet is wat ze wilden. Het is zo’n groot deel van je leven. Blijf je altijd ontwikkelen, maak je niet afhankelijk van je werkgever en neem regie over jouw loopbaan. Je mag andere keuzes maken.’

Hoe doe je dat, de regie nemen?
‘Je hebt in je loopbaan veel ingrediënten: kwaliteiten, competenties, drijfveren en waarden. Je kunt van die ingrediënten heel veel taarten bakken. Ook in je werk! Het is aan jou om te bepalen welke taart je het lekkerst vindt. Als hij niet meer smaakt, kun je jezelf afvragen welke “taart je nu gaat bakken.” Wie zegt dat je nog vier jaar dezelfde taart moet eten? Of je nou 30 of 55 bent; elke stap die je maakt is spannend. Je kunt die spanning wegstoppen of juist toelaten. En dan wordt het een kriebel in je buik.’

Het gaat om het verhaal dat je vertelt – ook op LinkedIn, in een pitch of op je CV.

In trainingen besteed je veel aandacht aan storytelling. Waarom is dat?
‘Mensen stellen zich vaak voor aan de hand van hun naam en leeftijd. Ze geloven bijvoorbeeld dat ze te oud voor een functie zijn, en leggen daar zelf de nadruk op. Als je dat in een sollicitatiebrief doet, stuur je die gedachte onbewust mee. In plaats daarvan kun je beter vertellen wat je te brengen hebt. Het gaat om het verhaal dat je vertelt – ook op LinkedIn, in een pitch of op je CV. Mensen worden geboeid door verhalen, niet door feiten.’

Als docent en supervisor geef je les aan de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur. Wat vind je het mooiste aan je docentschap?
‘Bij Vista Nova geef ik les over de arbeidsmarkt, e-coaching en ondernemerschap. Dat lijkt vooral gericht op de buitenkant; het ‘hoe’ van je loopbaanperspectief. Maar in mijn lessen integreer ik juist de ‘wat’ en ‘waarom’. Ik vind het mooi om alles wat ik in 17 jaar geleerd heb, door te geven. Er is zoveel te ontdekken binnen dit vakgebied. Ik reik studenten de tools aan waarmee ze hun eigen taarten kunnen bakken. De diversiteit aan studenten vind ik fantastisch; het zijn mensen met hele verschillende achtergronden en persoonlijkheden. Tijdens zo’n jaar zie je ze groeien in hun vak en zelfvertrouwen ontwikkelen.’

Als je vraagt, stel je mensen in staat om te helpen en adviseren.

Je motto is: ‘Wie vraagt krijgt antwoord en komt een stap verder.’ Wat bedoel je daarmee?
‘Als kind heb ik geleerd dat “kinderen die vragen, worden overgeslagen.” Tegen mijn eigen kinderen vertelde ik hoe suf ik dat vond. Als je niet vraagt, weet de ander ook niet wat je wilt. Als je vraagt, stel je mensen in staat om te helpen en adviseren. Dus kom uit je comfortzone, zet je trots opzij en stel je vraag. Je hoeft niet alles zelf te weten! Veel werkzoekenden schrijven op LinkedIn dat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Ga dan bungeejumpen van de Eiffeltoren. Het is vaag. Maak je vraag zo concreet mogelijk: wat zoek je, bij wie, en waarom? Je zult zien dat je een stap verder komt.’

Kernkwadranten: wat zeggen die over jou?

College Vista Nova: Kernkwadranten. Wat zeggen die over jou?

Kernkwadranten bieden op een eenvoudige manier inzicht in je kwaliteiten, valkuilen en allergieën. Maar hoe zat het ook alweer? Hoe bouw je je eigen kwadranten op, en vooral ook: wat kun je leren van je allergieën en hoe kun je omgaan met je valkuilen? Hoe kun je kernkwadranten gebruiken tijdens netwerk-, functionerings- en sollicitatiegesprekken. Of in coachgesprekken met cliënten. Bovenal leer je hoe je kernkwadranten kunt inzetten om de ander en jezelf beter te begrijpen.

Hoe maak je je carriereswitch duidelijk op LinkedIn?

College Vista Nova: Hoe maak je je carriereswitch duidelijk op LinkedIn?

In dit online college praat Inge van Erkel je bij. Ontdek hoe je jouw carrièreswitch duidelijk kunt maken op LinkedIn. Hoe je oude werkervaringen en vaardigheden daarvoor kunt inzetten. En natuurlijk vooral hoe je daarop goed gevonden kunt worden.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.