Wees trouw aan jezelf

In gesprek met Jacqueline van Dijck

Jarenlang werkte Jacqueline van Dijck in allerlei commerciële functies in het bedrijfsleven. Haar loopbaankeuzes waren altijd heel logisch en rationeel. Toch ontbrak er iets in haar werk. Op haar 39e stelde zij zichzelf uiteindelijk de vraag wat zij nou écht wilde. Ze besloot het roer om te gooien en haar eigen koers te gaan varen. Ze ging aan de slag als coach en trainer. Als loopbaancoach legt Jacqueline de nadruk op zingeving en vitaliteit. 

Jacqueline, hoe is loopbaancoaching op jouw pad gekomen?
Eigenlijk door het feit dat ik mijn eerste loopbaankeuze vanuit mijn hoofd heb gemaakt en niet vanuit mijn hart. Ik was op de middelbare school altijd goed in de economische vakken. En van huis uit heb ik meegekregen dat je in de financiële sector goed zit. Ik heb mezelf alleen nooit de vraag gesteld wat ik nou eigenlijk wil en me altijd gericht op waar ik goed in was. Ik startte met de Heao-opleiding, maar kwam er al snel achter dat dit niet bij mij paste. Toch dacht ik: waar ik aan begin, maak ik af. Dat was eigenlijk de rode draad in mijn leven.’  

Het heeft best een tijdje geduurd voordat ik door had dat ik altijd een andere keuze kon maken

Het ging toch wringen. Ik verdiende mijn geld, ik was goed in wat ik deed, maar ik haalde er geen voldoening uit. Te veel hoofd, te weinig hart. Het heeft best een tijdje geduurd voordat ik door had dat ik altijd een andere keuze kon maken. Mijn hart ging altijd al wel uit naar HRM. Op een gegeven moment zijn er kwartjes gevallen en durfde ik op mijn 39e de stap te zetten om voor het vak van loopbaanadviseur te gaan. Ik heb het roer omgegooid en ben mijn eigen koers gaan varen.’

Hoe kwam het dat het zo lang duurde tot je jezelf de vraag stelde wat je nu eigenlijk wilde?
‘Het had te maken met overlevingsmechanismen en belemmerende overtuigingen, bijvoorbeeld dat er geld op de plank moest komen. Ik heb drie kinderen en ik wilde niet zomaar iets overboord gooien. Toen ik de zekerheid van het bankwezen losliet, zette ik de eerste stap richting mijzelf. Op allerlei fronten klopte het in mijn vorige baan niet. Ik voelde aan den lijve wat het met een mens doet als je niet trouw aan jezelf bent. Er ontstond een enorm energielek en ik voelde dat ik niet meer op koers lag. Ik had die pijn nodig om het écht anders te gaan doen en op alle fronten in mijn leven de regie te pakken.’

Doordat ik het zelf doorleefd heb, weet ik hoe belangrijk het is om zelf de regie te nemen

Dat is een grote stap geweest. Ook op je website schrijf je dat je ervaringsdeskundige bent wat betreft de zoektocht naar jezelf en je loopbaan. Op welke manier helpt dit je bij het begeleiden van je cliënten? 
‘Ik merk dat het bij mij geen techniek is. Doordat ik het zelf doorleefd heb, weet ik hoe belangrijk het is om zelf de regie te nemen. Natuurlijk is het spannend om een nieuwe koers te gaan varen en soms gebeuren er ook dingen waar je geen invloed op hebt. Toen ik vorig jaar borstkanker kreeg, kon ik daar niet de regie over voeren. Maar ik kon wel nog steeds kiezen hoe ik ermee omging. Ik kies ervoor om waardegericht te leven. Een belangrijk waarde voor mij is dat ik mezelf ontwikkel. Dat ik uitdagingen aanga, zodat ik kan groeien als mens. Mijn comfortzone is de veiligheid en de zekerheid. Sommige keuzes zijn spannend. Ik weet inmiddels dat ik daar doorheen moet. Juist in die beweging zit de transitie.’

‘Mijn ervaring is dat de regie nemen heel veel kan doen met je vertrouwen en bijdraagt aan je eigen innerlijk geluk. Ik geloof heel erg in eigenaarschap en persoonlijk leiderschap. Dat is essentieel en dat geef ik ook mee aan mijn cliënten. Ik daag mijn cliënten uit om – hoe klein ook – een stap richting zichzelf te zetten.’

Op je website zeg je dat het belangrijk is dat je jezelf goed kent. Hoe help jij jouw cliënten om zichzelf beter te leren kennen?
‘Van huis uit heb je bepaalde overtuigingen meegekregen. Je bent vaak trouw aan datgene wat je geleerd hebt. Het kan soms een gevoel van schuld of schaamte oproepen als je daarvan los probeert te komen. Ik help mijn cliënten om dat patroon te doorbreken. Dat is in het begin lastig, maar daarna komen zij er vaak achter wat hen energie geeft. Het wordt dan ook steeds makkelijker om erdoorheen te bewegen.’

En hoe help jij hen om weer grip te krijgen op hun loopbaan? Waar besteed jij veel aandacht aan in jouw trajecten?
‘Ik besteed vooral veel aandacht aan waarde, angst, zingeving en vitaliteit. Wat is nu écht belangrijk voor jou en wat kom je daarin tegen als je een stap zet? Dat is een heel belangrijk aspect. Vaak spelen er ook andere dingen, zoals een partner, kinderen en brood op de plank. Soms merk je dat de vraag van een cliënt niet per se een loopbaanvraag is, maar dat er veel meer achter zit. Daarom pak ik het vaak breder aan. Als je weet waar de energielekken zitten, kun je daar samen aan gaan sleutelen.’

Ik voel mij vereerd dat ik deel mag uitmaken van de Beroepsopleiding, waar ik zelf zoveel aan gehad heb

Als docent ben je betrokken bij de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur bij Vista Nova. Wat vind je het mooist aan het docentschap?
‘Ik voel mij vereerd dat ik deel mag uitmaken van de Beroepsopleiding, waar ik zelf zoveel aan gehad heb. De opleiding van VistaNova vind ik prachtig. Ik hou enorm van mijn vak en vind het mooi dat ik die passie en energie mag overbrengen op toekomstige loopbaancoaches. Als docent vind ik het vooral belangrijk dat studenten durven te experimenteren. Natuurlijk krijgen ze oefeningen, maar die mogen ze op hun eigen manier doen. Elke opdracht kun je op verschillende manieren inzetten en daar mag je je creativiteit bij gebruiken.’

Heb je een bepaald motto? Wat is dat en waarom?
‘Dat is een quote van Nelson Mandela: ‘Ik leerde dat moed niet de afwezigheid is van angst, maar het overwinnen ervan.’ Dit motto is erg op mij van toepassing, doordat ik altijd zelf de regie in handen wil hebben. In het leven heb je altijd te dealen met wat je overkomt, maar je hebt een keuze in hoe je ermee omgaat. En als je iets wilt veranderen, is het belangrijk dat je de verandering altijd eerst in jezelf zoekt”.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.