Als architect bouwde ik voor de mens, maar nu ‘aan’ de mens

In gesprek met Maarten Emmelkamp

Wij gingen in gesprek met Maarten. Naast supervisor bij Vista Nova is Maarten eigenaar van Praktijk Emmelkamp coaching, training en advies en initiatiefdrager van het samenwerkingscollectief #datwerktwel. Als voormalig interieurarchitect wordt Maarten gefascineerd door hoe de mens vormgeeft aan zijn of haar dagelijkse bestaan: hoe wil ik wonen, werken en leven? Het vertalen van die wensen is een grote drijfveer voor hem – inmiddels niet meer in de architectuur maar in de loopbaancoaching.

Maarten, kun je vertellen hoe je van de architectuur in de loopbaancoaching terecht bent gekomen?
‘Als architect kreeg ik op het hoogtepunt van mijn kunnen een burn-out. Deze gebeurtenis leerde me om naar mezelf te kijken. Ik ging onder begeleiding van een coach op zoek naar een nieuw loopbaanperspectief. Ik wist al vrij snel dat dat loopbaancoaching moest worden. Ik kwam steeds dichter bij mijn werkelijke zelf en wilde die weg naar binnen ook voor anderen faciliteren. In hart en nieren ben ik vormgever – ik heb lang als architect voor de mens mogen bouwen, maar nu bouw ik aan de mens. Hoewel ik natuurlijk loopbaancoach ben, stel ik mezelf tegenwoordig ook voor als ambassadeur van de liefde; liefde voor jezelf, voor de ander, voor je werk en voor een mooiere wereld.’

Bij een intake kijk ik naar de motivatie, levensfase, competenties en match tussen de persoon en de opleiding.

Wat is jouw rol binnen Vista Nova?
‘Ik voer intakegesprekken met potentiële studenten en ik begeleid studenten tijdens de opleiding. Bij een intake kijk ik naar de motivatie, levensfase, competenties en match tussen de persoon en de opleiding. Als supervisor begeleid ik studenten in hun studietraject en help ik ze hun lerend vermogen te vergroten. Ik moedig ze aan om, ook binnen de opleiding, hun persoonlijke route uit te stippelen en te ontdekken welke coach ze willen worden. Ook ga ik graag in op welke authentieke kwaliteiten ze kunnen inzetten om dit doel te bereiken. Ik help ze ontdekken wie ze in de kern zijn, zodat ze vanuit die plek naar buiten kunnen treden. Daarvoor moeten ze eerst naar zichzelf durven kijken. Ik vind het een prachtige en dankbare rol!’

Wat maakt jou als supervisor bijzonder?
‘In mijn begeleiding leg ik de nadruk op zingevingsaspecten, drijfveren en het zelfbeeld. Ik geloof dat als je als coach in opleiding naar jezelf leert kijken en je schaduwkanten omarmt, je je eigen instrument kunt leren worden. Dat kracht niet uitgaat van perfectie, maar van imperfectie. De meeste studenten hebben in eerste instantie de focus op kennis, know-how en het instrumentarium van loopbaancoaching. Ik geloof dat dat precies is wat ze los mogen laten, naarmate ze verder in de opleiding zitten. Natuurlijk moet je de methodiek en de nodige interventies eigen maken, maar daarna mag je ze loslaten om je eigen taal te leren spreken. Ik moedig studenten aan om op zichzelf te leren vertrouwen. Afstemmen op intuïtie en lichaamsbewustzijn speelt daarbij een grote rol.’

Omdat er dan iets vrijkomt in je systeem, kan dat voelen alsof er een last van je schouders valt en je weer vooruit kunt.’

Waar geniet je van als je supervisor?
‘Als een student tot het inzicht komt dat hij of zij zelf een spiegel kan zijn naar een ander – zowel in het volmaakte als het onvolmaakte. Vaak wordt er daarmee een aanwezig patroon blootgelegd en kan heling plaatsvinden. Het is de weg van herkennen naar erkennen (acceptatie). Omdat er dan iets vrijkomt in je systeem, kan dat voelen alsof er een last van je schouders valt en je weer vooruit kunt.’

Waarom is het vak van loopbaanadviseur zo belangrijk voor je?
‘Ik vind het belangrijk dat je als mens in staat bent om je eigen leven vorm te geven, en daar hoort werk bij. Als je ‘goed in het zadel’ van je loopbaan zit, geeft dat richting en werkt dat bevrijdend. Ik ben blij met de langzame verschuiving van een prestatie- en geldgedreven economie naar een betekeniseconomie. Je wordt hierdoor aangemoedigd om als mens en werknemer betekenis, richting en sturing te geven aan je loopbaan. Ik vind het geweldig om een bijdrage te kunnen leveren aan het bewustzijn van iemand en de zelfredzaamheid in de loopbaan te verhogen. Het samenbrengen van liefde en leiderschap in jouw loopbaan is mijn missie.’

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.