Stap voor stap kom je uiteindelijk het verst

In gesprek met Marja Pronk

In 2002 startte Marja Pronk haar eigen coachingsbedrijf. Sindsdien begeleidt zij vooral mensen ‘in de spitsuurfase’ van hun leven, want soms is het moeilijk om alle ballen in de lucht te houden en zelf overeind te blijven. Zo helpt zij mensen met het combineren van werk en privé, het stellen van prioriteiten en het ontdekken van hun eigen ambities en kwaliteiten. In het verlengde hiervan helpt Marja hen ook met loopbaanvraagstukken. 

Marja, hoe is loopbaancoaching op jouw pad gekomen?
‘Jaren geleden heb ik mijzelf ontwikkeld tot e-coach. Het online coachen had ik omarmd, maar daar wilde ik graag meer mee. Als ik ergens heel enthousiast over ben of het idee heb dat anderen er iets aan kunnen hebben, dan krijg ik een enorme drang om het met de wereld te delen. Omdat ik als zelfstandige werk, vond ik het niet handig om dat alleen te doen. Daar wilde ik een organisatie bij zoeken. Ik werd in contact gebracht met Vista Nova en ben trainingen gaan geven over online coaching. Inmiddels coach ik vooral mensen met een (dreigende) burn-out. In het verlengde daarvan help ik mensen ook met loopbaanvraagstukken.’ 

Op je website schrijf je dat je al veel mensen ‘in de spitsuurfase van hun leven’ hebt mogen helpen. Wat bedoel je daarmee?
‘Mensen die een burn-out krijgen, zitten heel vaak in de spitsuurfase van hun leven. Dat kan de periode zijn dat zij kleine kinderen hebben. Of juist een periode waarin mensen net beginnen met werken, een druk sociaal leven hebben en ook nog sporten. Of als werk en een sociaal leven gecombineerd worden met mantelzorg. Spitsuur ontstaat als mensen tegen grenzen aanlopen. Ze proberen alle ballen in de lucht te houden, maar dat kan op een gegeven moment teveel zijn.’

Spitsuur ontstaat als mensen tegen grenzen aanlopen. Ze proberen alle ballen in de lucht te houden, maar dat kan op een gegeven moment teveel zijn

Hoe help jij mensen om uit dat spitsuur te komen?
‘Uit het spitsuur zelf kan ik ze niet halen, maar ik kan wel helpen om prioriteiten te stellen in dat spitsuur. Het beste dat ik hen kan leren is éérst zelf het zuurstofkapje opzetten en dan pas de mensen om je heen helpen. Dat is belangrijk, omdat je anders jezelf tekort doet. Je hebt ook tijd nodig om op te laden. Om goed voor anderen te zorgen en anderen beter te helpen, zul je eerst goed voor jezelf moeten zorgen.’

Hoe help jij mensen om een nieuwe stap te zetten op de arbeidsmarkt? 
‘Ik begeleid vooral mensen met een burn-out. Iemand met een burn-out kan tot de conclusie komen dat het werk dat hij doet niet meer bij hem past. Ik ben geen coach die dan aan sollicitatiebegeleiding doet. In plaats daarvan ben ik vooral bezig met hoe iemand wil dat zijn toekomstige werk eruit ziet. Waar moet die baan uit bestaan? Wat zijn jouw randvoorwaarden? Wat voor mensen moeten er werken? En wat wil hij of zij erin kwijt? Ik ben ervan overtuigd dat zij een betere gesprekspartner zijn tijdens een sollicitatie als zij dat scherp hebben. Dan kunnen zij veel meer vanuit hun eigen kracht het gesprek aangaan.’ 

Je bent als docent en supervisor betrokken bij de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur. Wat vind jij het mooiste aan het docentschap?
‘Het mooiste aan het docentschap vind ik dat ik anderen mag enthousiasmeren met mijn eigen passie. Dat uit zich door met veel enthousiasme voor de groep te staan. Wat ik meestal terugkrijg is dat ik heel betrokken en enthousiast ben, maar ook dat ik vanuit rust dingen over kan dragen en praktische handvatten geef. Ik reik bijvoorbeeld nooit lastige modellen aan, maar maak dingen praktische door het kleiner en simpeler te maken.’ 

Heb je een bepaald motto? Wat is dat en waarom?
‘Het is niet echt een motto, maar ‘stap voor stap’ is wel iets wat in al mijn trajecten zit. Als je alleen het grote plaatje ziet, dan kan dat heel verstarrend werken. Wanneer je de dingen stap voor stap aanpakt, kom je uiteindelijk ergens. Veel mensen willen het liefst morgen weer energie hebben en aan de slag, maar de eerst stap is accepteren dat je nu even in de put zit en je daar niet zomaar uit bent. De enige manier om eruit te komen is stap voor stap. Zo werkt het met een burn out, maar ook bij loopbaancoaching. Sta maar even stil bij waar je nu  bent, wat er nodig is en pak dat stap voor stap aan om het uiteindelijke doel te bereiken.’  

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.