Al vroeg in zijn carrière bezig met het begeleiden van mensen naar een nieuw perspectief

In gesprek met Richard Heijne

Wij gingen in gesprek met Richard Heijne, strategisch adviseur mobiliteit en loopbaanadviseur bij de gemeente Amsterdam, mede-eigenaar bij ‘On top of the Wave’ -training & coaching- en supervisor en alumnus bij Vista Nova. Al vroeg in zijn carrière hield Richard zich bezig met het begeleiden van mensen naar een nieuw perspectief door te kijken naar hun mogelijkheden, waarden, talenten en drijfveren. In dit interview vertelt hij hoe hij dat binnen de gemeente doet, wat hem motiveerde om een eigen bureau op te zetten en waarom hij loopbaancoaching zo belangrijk vindt.

Richard, hoe is loopbaancoaching op jouw pad gekomen?
Zo’n 25 jaar geleden werkte ik binnen de gemeente Amsterdam met moeilijk plaatsbare jongeren die tussen wal en schip vielen. Terwijl ze door hun omgeving en instanties negatief benaderd werden, hielp ik ze zicht krijgen op hun perspectieven, waarden, talenten en drijfveren. Ik vond dat toen al enorm interessant. Later werd ik adviseur mobiliteit binnen de gemeente. Samen met managementteams en directies maakte ik personeelsbeleid op basis van grote problemen als vergrijzing en reorganisaties. Want hoe kun je je personeel in het licht van die ontwikkelingen het beste inzetten? Dat werk vond ik boeiend, maar ik miste het contact met mensen. Ik merkte dat er binnen het werkveld veel over mensen, maar niet altijd met mensen gepraat werd. Ik wilde verhalen van mensen horen en medewerkers begeleiden binnen de transitie die de gemeente doormaakte. Nu combineer ik mijn rol als strategisch adviseur met de loopbaanbegeleiding van medewerkers.’

Als je dingen doet die voor jou belangrijk zijn, is je loopbaan volgens mij geslaagd.

Waarom besloot je de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur bij Vista Nova te volgen?
‘Omdat ik medewerkers binnen de gemeente wilde begeleiden, zocht ik een opleiding waarin ik me tot loopbaancoach kon ontwikkelen. Ik bekeek een aantal opleidingen op internet en vroeg collega’s naar hun ervaringen. Na de kennismaking bij Vista Nova was ik direct enthousiast. Alles sprak me aan; de sfeer, methodiek, achtergrond, de Hoogendijk-filosofie, het Koersonderzoek als manier om je loopbaanvraag te onderzoeken en het accent op coachen. De keuze voor de opleiding bij Vista Nova maakte ik vooral op gevoel.’

Wat heeft de opleiding je gebracht?
‘Dankzij de opleiding ben ik loopbaancoach en mijn eigen bedrijf ‘On top of the Wave’ -training & coaching-gestart. Tijdens de opleiding ging het kriebelen en ontdekte ik dat dit het pad is waar ik me verder in wil ontwikkelen. De opleiding opende deuren naar een grotere wereld dan de gemeente Amsterdam. Nu geef ik zelfs workshops bij Vista Nova en ben ik supervisor bij de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur! Ook persoonlijk ben ik gegroeid. Het Koersonderzoek heeft me bewuster gemaakt van mijn eigen ontwikkeling en gescherpt in de keuzes die ik maak. Een paar jaar geleden overwoog ik me te ontwikkelen richting management en leidinggeven, maar door tijdens de opleiding de diepte in te gaan en er met vakgenoten over te praten, ontdekte ik dat dat niet mijn pad was.’

Op 27 maart verzorg je samen met Yvonne von den Steinen de VistAmuse ‘Van werkdruk naar werkgeluk’. Wat ga je mensen leren?
‘In lijn met de filosofie achter ‘On top of the Wave’ -training & coaching- helpen wij je om rust te ervaren en je niet te laten opslokken door de tijd. Tijdens deze VistAmuse leer je door middel van de methodiek Tijdsurfen omgaan met tijd, vertrouwen op je intuïtie en die gebruiken om keuzes te maken. De methode helpt je om niet geleefd te worden door wat er op je afkomt, maar zelf de regie te nemen over je tijd, loopbaan en leven. De methode is uitgevonden door zenmonnik Paul Loomans en bestaat uit meerdere aanwijzingen. Een van die aanwijzingen is: “Doe een ding tegelijk en rond het af”. Tijdens de workshop maak je kennis met Tijdsurfen en gaan we een paar van zulke aanwijzingen toepassen. Je krijgt geen college of hand-out met informatie, maar leert met tijd omgaan, Tijdsurfen in de praktijk brengen en je gedrag veranderen. Verwacht geen cursus timemanagement of mindfulness, maar het ervarend leren van een methode die je helpt om meer plezier, voldoening, kalmte en werkgeluk te ervaren.’

Wat maakt jou als trainer bijzonder?
‘Ik ga altijd uit van mogelijkheden en kansen. Van deelnemers aan trainingen krijg ik vaak te horen dat ik me vanuit rust met ze verbindt. Natuurlijk bereid ik mijn trainingen voor en ga ik uit van de methodiek Tijdsurfen, maar ik speel altijd in op wat zich aandient. Omdat Yvonne en ik de trainingen samen geven, kunnen we veel aandacht aan individuele deelnemers besteden. Iets anders dat mij als trainer typeert, is dat ik je ervarend laat leren en je dus heel veel laat doen. Je kunt een methodiek wel snappen, maar ervaren is nog veel krachtiger. Hoe kunnen we de methode zo toepassen dat het je leven verrijkt en ervoor zorgen dat het echt van jou wordt? Om te zorgen dat er een gedragsverandering tot stand komt, bieden we daarom naast trainingen ook nazorg in de vorm van videocoaching of begeleiding aan.

Waar geniet je van als je een training geeft?
‘Tijdens een training kan ik enorm genieten van het enthousiasme van de groep. Ook vind ik het heerlijk als er kwartjes bij de deelnemers vallen en iemand zegt: “Zo heb ik er nog nooit naar gekeken!” Ik vind het mooi als er verbinding tot stand komt en ik iets aanreik waar de ander iets aan heeft of naar op zoek is. Ik ben geen trainer die een training geeft en je vervolgens aan je lot overlaat. Ik vind het belangrijk om te werken aan een blijvende gedragsverandering en de borging van het geleerde in je leven of werk.’

Wat vind jij belangrijk aan het vak van loopbaancoaching?
‘Om voldoening te halen uit wat je doet en dingen te doen die je belangrijk vindt, leer ik je zelf keuzes maken en verandering inzetten. Ik noem mezelf weleens een gids – ik gids je in de verandering die je nodig hebt. Denk aan een steentje in het water dat een ‘ripple effect’ in gang zet. Als je dingen doet die voor jou belangrijk zijn, is je loopbaan volgens mij geslaagd. Of je heel veel geld verdient, vrijwilligerswerk doet of maatschappelijk waarde toevoegt, maakt dan niet uit. Het gaat erom dat je de bedoeling terugvindt. Ik begeleid mensen graag op het pad naar hun bedoeling.’

Van werkdruk naar werkgeluk

College Vista Nova: Van werkdruk naar werkgeluk

Wanneer werkdruk en stress ontstaat, helpen de aanwijzingen van de methodiek Tijdsurfen je terug te keren naar kalmte, focus en werkgeluk. In dit college vertellen Yvonne von den Steinen en Richard Heijne je meer over deze methodiek.

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.