Het leven is niet maakbaar, maar je hebt altijd een keuze

In gesprek met Sunetta Theijken

Met een spreekwoordelijk gevulde rugzak kwam Sunetta Theijken meerdere malen op een kruising in haar leven te staan. Eén ding was in elk geval duidelijk: ze was altijd betrokken bij mensen. Als loopbaanadviseur legt Sunetta de nadruk op het ‘geloven in jezelf’, bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid het boven tafel krijgen van de intrinsieke motivatie. Vanuit deze basis stelt zij mensen zélf in staat om hun persoonlijke en professionele doelen te verwezenlijken.

Sunetta, hoe is loopbaancoaching op jouw pad gekomen?
‘Ooit ben ik begonnen als verpleegkundige, maar toen ik kinderen kreeg, bleken wisseldiensten helemaal niet handig te zijn. Toen ben ik weer de schoolbanken ingedoken met het idee om op het gebied van P&O te gaan werken. Nadat er in korte tijd vijf mensen die dichtbij mij stonden overleden en mijn werkgever failliet ging, kreeg ik een burn out. Na mijn herstel maakte ik voor het eerst een rationele carrièrestap: van uitvoering naar aansturing.

Als afscheidscadeau kreeg ik van mijn laatste werkgever de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur cadeau.

Ik werd coördinator bij een bureau, waar ik verantwoordelijk was voor de stageplaatsen. Dat jasje paste mij alleen niet. Om te voorkomen dat ik in de waan van de dag zou schieten, ben ik een loopbaantraject gaan volgen. De rode draad in mijn leven is dat ik altijd betrokken ben geweest bij mensen en altijd heb willen weten wat hen beweegt. Het beroep van loopbaanadviseur kwam toen al snel op mijn pad. Als afscheidscadeau kreeg ik van mijn laatste werkgever de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur cadeau. Sinds ik die opleiding heb afgerond ben ik officieel loopbaanadviseur. Ik heb er nog geen seconde spijt van!’

Wauw, wat een ontzettend mooi cadeau! Je hebt veel meegemaakt in het leven en op je website schrijf je ook dat je levenservaring inzet bij het adviseren, coachen en trainen. Hoe helpt jouw levenservaring je in de loopbaanbegeleiding van cliënten?
‘Door mijn levenservaring weet ik dat écht goed luisteren cruciaal is. Samen met mijn cliënten ga ik ook altijd op zoek naar de vraag achter de vraag, want er zit vaak veel meer achter dan zij zelf denken. Dat doe ik door vragen te stellen en goed te kijken naar wat mensen nodig hebben. Door niet te oordelen, goed te luisteren en echt verbinding te maken, heb je 100% aandacht voor de kandidaat. De kandidaat voelt zich op die manier serieus genomen en stelt zich dan vaak helemaal open. Zo komen we erachter wat iemand voelt en waarom diegene dat voelt.’

Goed in je vel zitten, is het mooiste dat je kunt bereiken.

Waarom vind je het belangrijk dat mensen alles uit hun loopbaan halen?
‘Ik gun iedereen net zo’n fijne baan als ik zelf heb. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen ook voldoende energie overhouden voor andere dingen in het leven. Goed in je vel zitten, is het mooiste dat je kunt bereiken. Dat kan op heel veel verschillende manieren, maar werk is hier een wezenlijk onderdeel van.’

Als loopbaanadviseur focus je onder andere op het helder krijgen van de intrinsieke motivatie. Hoe krijg je die intrinsieke motivatie helder en waarom is dat zo belangrijk?
‘Op het moment dat de motivatie van een buitenstaander komt, is het bijna niet haalbaar om passend werk voor iemand te vinden. Motivatie moet echt vanuit jezelf komen. Door verschillende oefeningen te doen, laat ik mensen zicht steeds meer van zichzelf bewust worden. Wat vind je belangrijk? En waarom vind je dat belangrijk? Zo kom je bij de echte drijfveren.’

Op je website staat een hele mooie quote van Goethe: “Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren”. Op welke manier komt deze quote terug in jouw loopbaanbegeleiding?
‘Dat is al heel lang mijn motto. Toen ik die quote van Goethe las, dacht ik meteen: dit is mijn leven, dit gaat over mij! Ik ben ervan overtuigd dat als je iets écht heel graag wilt, het ook te realiseren is. Aan mijn cliënten leg ik ook vaak uit dat je successen niet behaalt als je te vroeg afhaakt. Soms heeft iets een lange adem nodig, maar uiteindelijk zijn je doelen met voldoende wilskracht vaak wel realiseren. Dat leer ik ook aan mijn cliënten. Samen bespreken we hun wensen. Als die wensen ook realistisch zijn, kunnen zij ervoor gaan! Het leven is niet maakbaar, maar je hebt wel invloed op hoe je met situaties omgaat. Daar heb je altijd een keuze in. Dat probeer ik de mensen duidelijk te maken en dat werkt ook heel goed.’

Als supervisor ben je betrokken bij de Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur. Wat vind je het mooiste aan supervisor zijn?
‘Het mooiste aan supervisor zijn, vind ik dat ik mensen mag begeleiden naar het vak dat ik zelf ook zo mooi vind. Daarbij behandel ik de persoonlijke en professionele ontwikkelpunten. Wat heeft iemand als persoon nodig? En wat heeft iemand als professional nodig? Daarin ben ik ook heel praktisch. Soms heeft iemand bijvoorbeeld door omstandigheden iets meer tijd nodig. Dan kijken we samen ook hoe we dat mogelijk kunnen maken.’

Het is niet erg als je niet alles in één keer weet, het zijn allemaal leermomenten.

Wat zou jij tegen beginnende loopbaanadviseurs willen zeggen?
‘Dat zij de onzekerheden en verwarring, die zij als beginnend loopbaanadviseur ervaren, mogen omhelzen. Het brengt zelfreflectie en dat helpt je weer verder in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het is niet erg als je niet alles in één keer weet, het zijn allemaal leermomenten. Die leermomenten helpen je verder. Heb dus nooit het idee dat je uitgeleerd bent, want dat ben je nooit!’

Meer overzicht?
Filter hier op een categorie

Alle items
Interview
Nieuws
Blog

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.